Πάνω από 200 γιατρούς έστειλε η Κούβα (και) στη Ν.Αφρική για την καταπολέμηση της πανδημίας

2020-04-28

Πάνω από 200 γιατρούς έστειλε η Κούβα (και) στη Νότιο Αφρική για την καταπολέμηση της επιδημίας

Η Κούβα δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της για μια ακόμη φορά όπως σε Ιταλία, Ισπανία κ.α.

Περισσότεροι από 200 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφθασαν στη Νότια Αφρική για να συνδράμουν στον αγώνα κατά του κορωνοϊού τις υγειονομικές αρχές της χώρας, η οποία είναι μία από τις δεινότερα πληγείσες περιοχές στην αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν καταγραφεί πάνω από 4.500 κρούσματα Covid-19 και 87 θάνατοι στη Νότια Αφρική.

Στην κουβανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επιδημιολόγοι, ειδικοί στη δημόσια υγεία, γενικοί ιατροί και τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων κι εξοπλισμού, οι οποίοι «θα στηρίξουν τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει στη Νότια Αφρική κατά της εξάπλωσης της Covid-19», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα έχει ανακοινώσει άρση από την 1η Μαΐου των εθνικών μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν στα 57 εκατ. του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής από τις 27 Μαρτίου. Παράλληλα, η κυβέρνησή του έχει δρομολογήσει μια ευρεία εκστρατεία διαγνωστικών ελέγχων, κατά την οποία έχουν εξετασθεί ήδη 168.000 άνθρωποι.

Η Νότια Αφρική κι η Κούβα διατηρούν στενούς δεσμούς μετά την πτώση του "απαρτχάιντ" το 1994. Η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο επί μακρόν είχε υποστηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα του οποίου ηγείτο το κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

Πρόσφατα η Κούβα έστειλε άλλους 250 γιατρούς και νοσηλευτές και στην Αγκόλα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ