Παντού λουκέτα...Η κυβέρνηση τρέμει για νέο τσουνάμι στην αγορά από το Σεπτέμβριο, με το Ε.Ε.Α. να προβλέπει 100.000 λουκέτα και πάνω από 250.000 νέους ανέργους!

2020-08-14

Στα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση καθώς βλέπει ότι στον τομέα της οικονομίας τα έχει κάνει θάλασσα και υπάρχει το απειλητικό ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέο, μεγαλύτερο κύμα απολύσεων και λουκέτων στην αγορά από Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα το Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προβλέπει τουλάχιστον 100.000 λουκέτα στην αγορά και πάνω από 250.000 νέους ανέργους!

Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν για το φθινόπωρο, πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων και παράλληλα συζητείται νέα παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ δρομολογούνται νέες αναστολές στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Στο τραπέζι βρίσκονται, ακόμα, προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οι εργαζόμενοί τους υφίστανται συνέπειες τις οποίες η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.

Τα απανωτά Ρίχτερ στην οικονομία έχουν θέσει σε επιφυλακή το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι κραδασμοί από την κρίση είναι πλέον πολύ ισχυροί, με τον Προϋπολογισμό να δέχεται συμμετρικό χτύπημα από τη βουτιά στα έσοδα και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες.

Η κατάσταση υποχρεώνει το Γενικό Λογιστήριο να αναπροσαρμόσει υποχρεωτικά όλα τα μεγέθη αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς η επαγγελματικού τύπου κυβερνητική αισιοδοξία δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι σε διαρκή πορεία επιδείνωσης και το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις αντοχές του Προϋπολογισμού». Διευκρίνισε πάντως ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα». Υπό αυτές τις συνθήκες στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου, ώστε να μην ακροβατούν στο κενό. Το εύφλεκτο υλικό που έχει αρχίσει να σωρεύεται στην οικονομία και τροφοδοτείται και από τις χρονοβόρες διαδικασίες εκταμίευσης των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα (SURE, Ταμείο Ανάκαμψης) είναι πλέον επικίνδυνο και στοιχειώνει τις νύχτες των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκδίδοντας ένα νέο ομόλογο, πιθανότατα 5ετούς διάρκειας, αν και υπάρχουν σκέψεις για re-opening προηγούμενης έκδοσης.

Προβλέψεις του ΕΕΑ για τουλάχιστον 100.000 λουκέτα στην αγορά και πάνω από 250.000 ανέργους!

Έκδηλη είναι η αγωνία των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, οι οποίοι βάλλονται από την επέλαση του κορωνοϊού, με τον φόβο για χιλιάδες λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας να πλανάται πάνω από την αγορά.

«Αν δεν υπάρξουν γρήγορα μέτρα, η πρόβλεψη για 100.000 λουκέτα και πάνω από 250 χιλιάδες ανέργους τον Σεπτέμβριο θα είναι ένα πολύ μικρό νούμερο, εφόσον η πανδημία επανέρχεται» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Αναφερόμενος στο μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7.00 το πρωί σε μία σειρά από περιοχές, ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισήμανε ότι προέχει μεν η δημόσια υγεία, είναι όμως απαραίτητη η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών από την κυβέρνηση, καθώς ο ήδη μειωμένος -κατά 50%- τζίρος τους θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το ΕΕΑ, για να σωθούν όσες περισσότερες επιχειρήσεις είναι δυνατόν, είναι η επέκταση της μείωσης των ενοικίων μέχρι το τέλος του έτους, η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, η ενίσχυση της ρευστότητας με απευθείας χρηματοδότηση και όχι μέσω των τραπεζών, καθώς έτσι αποκλείεται μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, αλλά και η μείωση της φορολογίας.

Πηγή: newsbreak.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.opoligrafos.gr/