Παραδοχή αποτυχίας είναι για την κυβέρνηση η “απόσυρση” Κικίλια από τη διαχείριση της πανδημίας!

2020-08-18

Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Μαξίμου αποφάσισε να αφαιρέσει όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τις οποίες παραχωρεί στους υφυπουργούς Βασίλη Κοτζαμάνη και Ζωή Ράπτη και μάλιστα εν μέσω της κορύφωσης της μάχης κατά της πανδημίας του Covid19. Το μπάχαλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας επέβαλε την υποβάθμιση Κικίλια και την «έμμεση» αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφαιρέθηκαν από τον υπουργό Υγείας αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, τους διορισμούς των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών. Στην ουσία του απομένουν η νομοθετική πρωτοβουλία -κάτι για το οποίο αποφασίζει το «επιτελικό κράτος», δηλαδή το Μαξίμου- και η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών του ΝΣΚ.

Αντιθέτως, αναβαθμίζεται πολύ ο ρόλος του υφυπουργού Βασίλη Κοτζαμάνη, που αναλαμβάνει πολλές και ουσιαστικές αρμοδιότητες, όπως τα νοσοκομεία, τους διορισμούς των διοικητών των νοσοκομείων, τις προσλήψεις στην υγεία, τους διορισμούς των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και, ταυτόχρονα τίθεται και επικεφαλής του νέου Οργανισμού του ΟΔΙΠΥ, που θα ελέγχει ποιότητα υπηρεσιών των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών!

Ο Βασίλης Κοτζαμάνης, με άλλα λόγια, αν και διατηρεί τον τίτλο του υφυπουργού και λαμβάνει συνεπώς τις αρμοδιότητές του από τον υπουργό, μετατρέπεται με βάση το ΦΕΚ της 11ης Αυγούστου σε κανονικό αναπληρωτή υπουργό, ίσως -ατύπως- και σε πραγματικό υπουργό Υγείας.

Αυτή η καρατόμηση Κικίλια έρχεται σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κορονοϊό και γενικότερα την υγεία και ενώ είχαν προηγηθεί οι διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση. Τα ερωτήματα είναι πολλά:

Αν, όμως, όλα πάνε καλά στην αντιμετώπιση του καρονοϊού και την υγεία, όπως επιμένει η κυβέρνηση, γιατί αυτές οι αλλαγές στο αρμόδιο υπουργείο; Εφόσον όλα πάνε καλά, δεν είναι επικίνδυνοι τέτοιοι πειραματισμοί ενώ η πανδημία επανέρχεται; Τι πραγματικά λοιπόν συμβαίνει και επιρρίπτονται οι ευθύνες στον υπουργό Υγείας, με την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων του και -ουσιαστικά- τον πολιτικό ευνουχισμό του;

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας είναι πρώτος υπουργός σε δημοτικότητα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά αυτό, μπροστά στο μέγεθος της αποτυχίας της κυβέρνησης αλλά και της επερχόμενης έξαρσης της πανδημίας, δεν στάθηκε ικανό να διασώσει το υπουργό ο οποίος πλέον θα κάθεται στον πάγκο... ως αναπληρωματικός!

Πηγή: ieidiseis.gr, avgi.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΡΑΦΟ