Παραπλανητικά τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας!

2020-04-23

Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για 14 δις δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που υποτίθεται έλαβε η κυβέρνησή του. Πού είναι τα 14 δις; Η αλήθεια είναι ότι 2 δις έχει δώσει μέχρι σήμερα: τα 800 € που δίνει ουσιαστικά ως επίδομα για την αναστολή της εργασίας, συν το δώρο Πάσχα, συν κάποια πολύ μικρά, τα voucher και άλλα 2 δις συνολικά που ακόμη όμως δεν έχουν δρομολογηθεί (1 δις επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις και άλλο 1 δις για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων επιχειρήσεων). Συνολικά 4 δις, όχι 14. Λείπουν 10 δις!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση μας είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία. Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα. Όπως έχουμε ξαναπεί κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια.

Ανεπαρκή τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η κυβέρνηση,όμως, βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά, αντιδραστική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι των μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ΣΕΒ σε πρόσφατο ενημερωτικό του δελτίο ζητάει ακριβώς αυτά που έχει ήδη σπεύσει να κάνει η κυβέρνηση: Μειώσεις μισθών 50% με εκ περιτροπής εργασία, πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Ούτε είναι τυχαίο ότι αυτά που έκανε ήδη η κυβέρνηση στα εργασιακά άνοιξαν την όρεξη στον ΣΕΒ με αποτέλεσμα να ζητάειακόμη και τράπεζα δανεικών εργαζομένων. Θα μπορούσε να το θέσει πιο ωμά ως σκλαβοπάζαρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα εκ των υστέρων, σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας», ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Για μία ακόμη φορά, με καθυστέρηση μηνών, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε εν μέσω πανηγυρισμών ένα επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, για τους οποίους δεν είχε ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα, αφού είχαν μείνει εκτός ακόμα και του ανεπαρκούς επιδόματος των 800 ευρώ για ενάμισι μήνα. Μόνο που το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα. Επιπλέον, αυτό αφορά μόλις 155.000 ανέργους, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία είναι 510.646. Αφήνει δηλαδή περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός ενίσχυσης. Ενώ την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης με περίσσιο θράσος χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ φοροφυγάδες τους μακροχρόνια ανέργους! Έφτασε μάλιστα μέχρι και στο σημείο να συμπεράνει ότι για να επιβιώνουν μέχρι σήμερα σημαίνει ότι έχουν αδήλωτα εισοδήματα. Επιβεβαίωσε έτσι ότι το χειρότερο δεν είναι η προχειρότητα της κυβέρνησης, αλλά η αμετροέπεια και η αλαζονεία της.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει το μοιραίο σπιράλ της ύφεσης. Είμαστε εδώ ώστε όταν βγούμε τελικά από τα σπίτια μας να μπορούμε τελικά να μείνουμε όρθιοι.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν προβαίνει ακόμη σε λήψη όλων των μέτρων που η ίδια σχεδιάζει διότι θέλει να έχει «εφεδρίες». Μύθος!

Όσο καθυστερεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδήμιας τόσο αυξάνει το κόστος αντιμετώπισής τους και ο κίνδυνος αυτές να αποβούν πολύ περισσότερο οδυνηρές και επώδυνες.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι», παρόλο που στηρίζει εμπροσθοβαρώς την ελληνική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζει τις απαραίτητες «εφεδρίες» καθώς χρησιμοποιεί μόνο τα 26 δις από τα 50 δις ευρώ διαθέσιμης ρευστότητας από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.  

Πηγή Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ