Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η πραγματογνωμοσύνη του ηχητικού διαψεύδει Μιωνή και δικαιώνει Παππά

2020-07-01

Μπούμερανγκ γυρίζει και η υπόθεση του ηχητικού Μιωνή για την κυβερνητική πλειοψηφία, αφού -σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική- το ηχητικό διαψεύδει τον ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία και επιβεβαιώνει τον Νίκο Παππά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με το παρανόμως κτηθέν ηχητικό υλικό από την ιδιωτική συνομιλίας Μιωνή - Παππά, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική τονίζουν για το «ακατάληπτο» σημείο της συνομιλίας πως «δείχνει Μιωνή και όχι Παπαγγελόπουλο». Πιο συγκεκριμένα, οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως ο ιδιώτης πραγματογνώμονας της πλευράς Μιωνή επισημαίνει ότι προχώρησε σε αποθορυβοποίηση των ακατάληπτων σημείων της παρανόμως καταγεγραμμένης συνομιλίας.«Στην έκθεσή του διευκρινίζει ότι η φράση Παππά, που δεν ακούγεται είναι η εξής: ¨...οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίσουν να είναι απόλυτοι¨. Άρα η πλήρης φράση του Νίκου Παππά είναι:

Παππάς: ¨...Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μας προσεγγίσουν να είναι απόλυτοι. Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!¨» παραθέτουν οι πηγές και διπιστώνουν:

«Είναι, λοιπόν, σαφές ότι αυτοί που προσεγγίζουν την κυβέρνηση και είναι απόλυτοι, οι άνθρωποι που βγάζουν λεφτά, δεν είναι ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Είναι άνθρωποι που προσεγγίζουν την κυβέρνηση, όπως ο Μιωνής. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, και ο Μιωνής, που από τότε έβγαζαν λεφτά, όπως έχει αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο Νίκος Παππάς».

«Γιατί έκλεισε το καταγραφικό ο Μιωνής όταν αναφερόταν στην σχέση Μαρέβας - Παπασταύρου;»

Κατά τις πηγές, στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι η διακοπή της παράνομης καταγραφής (όπως και η έναρξη) έγινε από τον ίδιο τον Μιωνή «διαμέσου των πλήκτρων ελέγχου της συσκευής που την πραγματοποιεί». «Η λήξη της καταγραφής δεν έγινε, λοιπόν, ¨λόγω τέλους της μπαταρίας του καταγραφικού μηχανήματος¨, όπως αναφερόταν στο τέλος της απομαγνητοφώνησης της παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας, την οποία κατέθεσε η πλευρά Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες» συμπεραίνουν και χαρακτηρίζουν ενδιαφέρον το γεγονός πως η λήξη της καταγραφής έγινε ακριβώς στο σημείο όπου ξεκινά (από τον ίδιο τον Μιωνή) η περιγραφή της σχέσης Σταύρου Παπασταύρου και Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. «Για ποιον λόγο άραγε ο Μιωνής έκλεισε το καταγραφικό εκείνη τη στιγμή;» διερωτώνται.

Κι άλλη λαθροχειρία;

Εν συνεχεία, οι πηγές εντοπίζουν κι άλλη με βάση τη σύγκριση του παρανόμως καταγεγραμμένου ηχητικού και της απομαγνητοφώνησης της συνομιλίας που κατέθεσε η πλευρά Μιωνή. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν πως «από τις αναφορές Μιωνή στην απομαγνητοφώνηση αντιλαμβανόμαστε ότι ο Παπασταύρου δεν θα μιλούσε ποτέ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ακόμη και αν ήταν ένοχη, κάτι που με βάση το ηχητικό (και φράση που έχει παραληφθεί) δεν αποκλείει καθόλου ο ίδιος» και εξηγούν πως σ' αυτό το σημείο της παρανόμως καταγεγραμμένης συνομιλίας υπάρχει «μια σαφής λαθροχειρία στο κείμενο της απομαγνητοφώνησης, που αλλάζει το νόημα. Λείπει η φράση: ¨Μπορεί να έχει κάνει (σ.σ.: η Μαρέβα)¨».

Στην απομαγνητοφώνηση που διανεμήθηκε λέει:

Μιωνής (για Μαρέβα): «Δεν ξέρω τι έχει κάνει, μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα».

Στην πραγματικότητα, ο Μιωνής λέει:

«Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα. Μπορεί να έχει κάνει».

«Η συγκεκριμένη αναφορά έχει απαλειφθεί και από την απομαγνητοφώνηση που κατέθεσε εκ νέου η πλευρά Μιωνή μαζί με την έκθεση του ιδιώτη πραγματογνώμονα στον οποίο ο ίδιος ο κ. Μιωνής ανέθεσε τον έλεγχο του ηχητικού» καταλήγουν οι πηγές.

Πηγή Documento