«Πλήρη ενημέρωση», με καθυστέρηση, ζητά για την υπόθεση Ζαντιώτη η ελληνική πρεσβεία

2021-11-10

Η ελληνική πλευρά επιμένει να τηρεί «χλιαρή» στάση στην υπόθεση του θανάτου του 24χρονου Ελληνοπολωνού Γιώργου Ζαντιώτη στα χέρια της αστυνομίας του Βούπερταλ, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις. Διαρροές μέσω διπλωματικών πηγών αναφέρουν ότι οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές στη Γερμανία έχουν ζητήσει ενημέρωση για την υπόθεση από τις γερμανικές αρχές, χωρίς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να παίρνει επίσημα θέση.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ μετέβη στην πόλη Χάγκεν, που βρίσκεται κοντά στο Βούπερταλ, και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή της πόλης, καθώς το εν λόγω αστυνομικό τμήμα έχει αναλάβει «την υπόθεση διερεύνησης του εν θέματι τραγικού συμβάντος».

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο γενικός πρόξενος είχε συνάντηση με στελέχη της Εισαγγελίας της πόλης Χάγκεν, ενώ αναμένεται να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία θα εξετάσει το συμβάν και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι η πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, «ζητώντας την πλήρη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για την υπόθεση», ενώ επαναλαμβάνεται ότι το γενικό προξενείο στο Ντίσελντορφ συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή με τους οικείους του θανόντος Έλληνα πολίτη.

Ωστόσο, το περιστατικό του θανάτου του Γιώργου Ζαντιώτη έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, κυρίως αφότου ήρθε στη δημοσιότητα το βίντεο της βίαιης σύλληψης του νεαρού άνδρα, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι αντιστάθηκε και επιτέθηκε με βιαιότητα στους αστυνομικούς.

Το βίντεο έφερε στο φως η εφημερίδα Perspektive, η οποία καταγγέλλει επιχείρηση αποσιώπησης θανάτου κρατούμενου μέσα σε αστυνομικό τμήμα, καθώς οι αρχές δεν έδωσαν πληροφορίες για το περιστατικό παρά μόνο όταν το βίντεο έκανε τον γύρο των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, η αδελφή του Γιώργου Ζαντιώτη, σε συνέντευξή της στη Ελληνοφρένεια και στον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, τόνισε ότι αυτό που θέλει είναι «να βρει την αλήθεια».

«Να ξέρω ότι θα είναι αυτό και να προχωρήσουμε παρακάτω» αναφέρει και σημειώνει: «Δεν θέλω να αδικηθεί, το περιστατικό, η μνήμη του, η συμπεριφορά, το τι έγινε... δηλαδή δεν θέλω να αδικηθεί όλη αυτή η υπόθεση και να μαυρίσουν την μνήμη του για να σωθούν και να συγκαλύψουν».

«Ήμασταν δύο αδέλφια που βγήκαν να διασκεδάσουν ένα βράδυ και καταλήγω να γυρνάω στο σπίτι μου να μην φέρνω στη μάνα μου τον αδελφό μου» προσθέτει μεταξύ άλλων η Μαρία Ζαντιώτη για το περιστατικό.

Efsyn.gr