ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

2020-05-03

«Δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας πάνω σε ένα προοδευτικό Σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης»

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του Αλ. Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.

Ο πυρήνας της εισήγησης του Αλ. Τσίπρα στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συνίσταται στην επισήμανση ότι "το σχέδιο Μητσοτάκη θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές με απλή αναλογική" και την πολιτική εκτίμηση ότι οι εκλογές αυτές "θα είναι η ευκαιρία για μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση, που θα μας βγάλει από την κρίση όρθιους".

Αναλυτικότερα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά, αντιθέτως, αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. Αυτό το σχέδιο θα φέρει όμως τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, οι πρόωρες εκλογές, όσο κι αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια, και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για τα εξής:

Καταρχάς, αποτιμήθηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Κατόπιν, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά τη δεύτερη φάση της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού. Πρόκειται για κινδύνους που σχετίζονται με:

(α) τη δημόσια υγεία και ενισχύονται από το «αχρείαστο ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων».

(β) τη λειτουργία της Δημοκρατίας, η οποία τραυματίζεται από την «ημιλειτουργία της Βουλής» και τις συναφείς κυβερνητικές επιλογές.

(γ) την επερχόμενη οικονομική κρίση λόγω πανδημίας, που θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας.

(δ) την ανησυχητική στάση των ευρωπαϊκών ηγεσιών, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν διδαχτεί τίποτε από τις τελευταίες κρίσεις στην οικονομία και το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να κυριαρχούνται από «εθνικούς εγωισμούς και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες" οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς σε νέες "επικίνδυνες περιπέτειες. Αλλά και την απουσία της Ελλάδας σε μια συγκυρία που θα όφειλε να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για μια γενναία ευρωπαϊκή στήριξη οικονομιών και κοινωνιών.

Στο πνεύμα της εισήγησης του Αλ. Τσίπρα, το πολιτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι απέναντι στους παραπάνω κινδύνους "είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας πάνω σε ένα προοδευτικό Σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Το Σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι και η βάση της προγραμματικής συμφωνίας της Προοδευτικής κυβέρνησης που θα επιδιώξουμε να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σχέδιο υπεράσπισης των δυνάμεων της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, ένα σχέδιο γενναίας δημόσιας παρέμβασης για την προστασία της εργασίας, των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας."