Πώς φτάσαμε αλήθεια στην 21η Απριλίου 1967

2021-04-21

γράφει ο Iannis Golias 

Η ιστορία είναι σαν τα μαθηματικά. όλα είναι αλυσίδα. Και σήμερα όπως και σε σχεδόν κάθε ιστορική μου ανάρτηση δεν ξέρω από πόσο πίσω να πιάσω το κουβάρι. 

Κομβική στιγμή είναι η άνοδος στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές το Φλεβάρη του 1964 και η ρόδα της ιστορίας αρχίζει να κινείται........θα μείνει στην κυβέρνηση 500 μέρες. 

Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να εξοργίσει τους πάντες και την ολιγαρχία που έβλεπε να χάνει την εύνοια των προηγούμενων κυβερνήσεων και την δεξιά που οι προοδευτικές καινοτομίες που εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν απέναντι στον συντηρητισμό των δεξιών και τους Αμερικανούς που έβλεπαν ότι έπαιρνε αδιανόητες πρωτοβουλίες, όπως την αποστολή στην Κύπρο μιας μεραρχίας πλήρους σύνθεσης και δύναμης 8.500 αξιωματικών και οπλιτών εξοπλισμένη και με πυροβολικό που σε συνδυασμό με τα μόνιμα οχυρωματικά έργα καθιστούσε το νησί άπαρτο κάστρο.

 Αλλά και το παλάτι που κρατούσε το στρατό που υπάκουε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, αλλά στο βασιλιά και μόνο (με αυτόν τον τρόπο ιστορικά, από πάντα, το παλάτι έλεγχε και πίεζε την κάθε κυβέρνηση) ο Παπανδρέου που τους ενοχλούσε, έπρεπε να φύγει πως όμως; ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός. Βρέθηκε λοιπόν η φόρμουλα. 

Θα εξαγόραζαν 25 βουλευτές του Παπανδρέου και μαζί με τους δεξιούς που ήταν δεδομένοι θα έφτιαχναν κυβέρνηση που θα διευθετούσε τα θέματα της ολιγαρχίας και των Αμερικανών. Έτσι προέκυψε η Αποστασία, η κυβέρνηση των αποστατών όμως δεν μπορούσε να σταθεί για πολύ. Έφτανε η ώρα των εκλογών και ήταν ολοφάνερο ότι ο Παπανδρέου όχι απλώς θα νικούσε αλλά θα θριάμβευε. 

Τότε το παλάτι με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο δικτατορίας κάποιων στρατηγών. Οι στρατηγοί όμως είχαν πολλές εξαρτήσεις, από τη μια το παλάτι, από την άλλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την άλλη οι ολιγάρχες που συχνά είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα και από την άλλη η CIA που ήθελε να ελέγχει αυτή τα πάντα όπως στις μπανανίες. 

Αλλά με τόσες εξαρτήσεις δεν μπορούσε και τότε οι εγκέφαλοι της CIA συνέλαβαν τη μεγάλη ΙΔΕΑ. Γιατί να μην φτιάξουμε εμείς μόνοι μας, μια, κατά δικιά μας χούντα, από δικούς μας πράκτορες, που θα παίρνουν εντολές μόνο από εμάς και θα υπακούουν μόνο σε εμάς;;; Τζάμπα έχουμε μισθοδοτούμενους Έλληνες αξιωματικούς στην Ελλάδα από το 1952;;;  Τέτοιος ήταν ο συνταγματάρχης του πυροβολικού Γεώργιος Παπαδόπουλος που είχε μια ομάδα από αξιωματικούς που είχαν σχηματίσει από χρόνια τον ΙΔΕΑ....

ΙΔΕΑ= Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών (όταν θέλεις στην Ελλάδα να κάνεις ατιμία, χαρακτήρισε την ΙΕΡΗ, και δε θα τολμήσει κανένας να την αγγίξει...) 

Ο κύβος ερρίφθη στις 21 Απριλίου οι συνταγματάρχες του Ελληνικού Στρατού θα προδώσουν τον όρκο τους και θα ρίξουν τη χώρα στο μεσαίωνα, στο σκοτάδι. Ακολούθησαν συλλήψεις και φυλακίσεις κάθε δημοκρατικού πολίτη, εξορίες και βασανιστήρια, δολοφονίες και "εξαφανίσεις" πολιτών. Έκλεισαν οι εφημερίδες, απαγορεύτηκαν συνθέτες και θεατρικές παραστάσεις και η χώρα μπήκε στον γύψο για 7 χρόνια.  Και έκλεισε με την προδοσία της Κύπρου.  

ΥΓ. η φωτογραφία από το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, εικονίζεται ο Γεώργιος Παπαδόπουλος με τον πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα σε κυνήγι αγριογούρουνου τον χειμώνα του 1965 στο Κάτω Νευροκόπι.