Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;

2020-08-18

Αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια αίσθηση απώλειας ελέγχου σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την περίοδο της καραντίνας.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με ισχυρά συμφέροντα, είτε αυτά είναι οι ακτοπλόοι και οι ξενοδόχοι είτε τα αφεντικά της διασκέδασης στους τουριστικούς προορισμούς.

Υπάρχουν τεράστια κενά πληροφόρησης, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο, όταν τις προηγούμενες ημέρες έχουν ανακοινωθεί μόλις τρία κρούσματα. Και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ακόμα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης εξύμνησε μετά το λοκ ντάουν, έχει αφεθεί στην τύχη του.

Μέσα σε όλα αυτά προκύπτει και το άνοιγμα των σχολείων -ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό αν θυμηθούμε πόσο πολύ είχε συσχετιστεί η λειτουργία των σχολείων με τη διάδοση του κορωνοϊού την περίοδο του λοκ ντάουν.

Και το πρόβλημα είναι ότι ούτε εδώ φαίνεται να έχει η κυβέρνηση κάποιο σχέδιο, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τίποτα.

Όταν λοιπόν στην Ιταλία προσλαμβάνονται 84.000 εκπαιδευτικοί και αναζητούνται πρόσθετοι χώροι για να αραιώσουν οι τάξεις, όταν η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας παίρνει και αυτή 5.000 καθηγητές και δασκάλους, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται σχέδια, εύλογα αναρωτιέται κανείς τι έχουν στο μυαλό τους οι δικοί μας.

Διότι χωρίς σχέδιο, χωρίς πόρους και χωρίς οργάνωση το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται ότι προγραμματίζεται με τον αυτόματο πιλότο. Και η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη για να σηκώνει κι άλλους αυτοσχεδιασμούς.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ