Πραγματική επιστήμη εναντίον ανάλυσης δεδομένων

2020-04-26

Υπάρχει λόγος για τον οποίο στις σωστές δημοκρατικές κοινωνίες, ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της επιβολής του νόμου και της δικαστικής εξουσίας είναι ιερός. Αν κάποιος θέλει να έχει μια ιδέα, απλά διαβάστε τη σειρά κόμικς JudgeDredd, περιγράφοντας το δυστοπικό μέλλον όπου τις δύο δυνάμεις κατέχει ένα μοναδικό άτομο.

Στον επιστημονικό κόσμο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παρόμοιο δίλημμα: όταν προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματική επιστήμη από την τρέχουσα πανδημία COVID-19 μας προσφέρει μια ματιά στο δυστοπικό επιστημονικό μέλλον εάν τελικά υποκύψουμε στην πίεση και ταυτίσουμε την επιστήμη με την ανάλυση δεδομένων. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε μια επιστημονική μορφή του δικαστή Dredd, ο οποίος μπορεί να ανεβάσει την ανάλυση δεδομένων σε επιστημονικές κρίσεις.

Έχουμε ήδη δει πόσο επικίνδυνο είναι να βασιζόμαστε στα "επιστημονικά συμπεράσματα" των αναλυτών δεδομένων. Μάλιστα, μερικές από τις πιο προηγμένες κομητείες στον κόσμο π.χ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία κλπ, έκαναν εντελώς λάθος ακολουθώντας τις "επιστημονικές κρίσεις" των αναλυτών δεδομένων.

Δυστυχώς, υπάρχει μια ευρεία πίεση για συγχώνευση της πραγματικής επιστήμης με την ανάλυση δεδομένων προκειμένου να "απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί" η επιστημονική πρόοδος. Ελπίζω, ότι η τρέχουσα εμπειρία μας θα ωθήσει την επιστημονική κοινότητα να επανεξετάσει και να αντισταθεί σε τέτοιες εκκλήσεις και να διατηρήσει την πραγματική επιστήμη εντελώς διακριτή από την ανάλυση δεδομένων, προς όφελός της.

Του Τάσου Πέτκου