«Πράξεις για την Μακεδονία»: Επίσκεψη σε Κιλκίς και Πέλλα για καταγραφή προβλημάτων

2020-05-07

Επίσκεψη στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Πέλλας πραγματοποίησε το τριήμερο 2-4 Μάϊου 2020, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου και στελέχη της παράταξής από τις δύο περιοχές.

Η περιοδεία ξεκίνησε από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συνάντηση των στελεχών της παράταξης, όπου συζητήθηκαν λειτουργικά θέματα και το πρόγραμμα δράσης της επόμενης τριετίας. Ακολούθησε συνάντηση με το βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Φραγγίδη.

«Η περιήγηση και οι συναντήσεις με στελέχη της περιοχής ανέδειξαν τα απογοητευτικά δεδομένα για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, όπως δυστυχώς καταγράφονται και για τις υπόλοιπές Περιφερειακές Ενότητες της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Παπαστεργίου, υπογράμμιζε ενδεικτικά, ότι από τα περίπου 4.400.000 ευρώ, που είχαν δεσμευτεί, για το 2019, στο επενδυτικό(τεχνικό και αναπτυξιακό) πρόγραμμα της Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, απορροφήθηκαν δυστυχώς μόνο τα 342.451,50 ευρώ, ούτε δηλαδή το 8% του προϋπολογισθέντος ποσού», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ανάλογη είναι η κατάστασή στο μη αγροτικό οδικό δίκτυο, όπου παρόλο που προϋπολογίστηκαν περισσότερα από 2.000.000 ευρώ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «κατάφερε» να αξιοποιήσει μόλις τα 210.000 ευρώ. Ενώ τελείως αναξιοποίητα έμειναν τα 100.000 ευρώ για την προβολή της αγροδιατροφικής αλυσίδας, σε μία Περιφερειακή Ενότητα κατεξοχήν αγροτική.

Για τον καθαρισμό των ρεμάτων και άλλες παρεμβάσεις στα δίκτυα της Περιφερειακής Ενότητας, ούτε λόγος», σημειώνεται.

Επίσκεψη στην Πέλλα

Το πρόγραμμα της περιοδείας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ξεκίνησε από την επίσκεψη στον χώρο της σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας του περιφερειακού σύμβουλου Λάκη Τεκτερίδη, στην Αραββησό του δήμου Πέλλας.

«Στη συνέχεια τα στελέχη της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία», συζήτησαν τόσο για τον σχεδιασμό των δράσεών τους, όσο και για τα δεδομένα στην Περιφερειακή τους Ενότητα, τα οποία είναι απογοητευτικά, παρά τις πολλαπλές και μεγάλες δυνατότητές της και το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τα σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, που είχε δεσμεύσει για το επενδυτικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απορρόφησε μόνο τις 715.587, 71 ευρώ, περίπου το 16% του προϋπολογισθέντος ποσού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Είναι, επίσης τραγική η διαπίστωση, ότι από τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκαν για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, δαπανήθηκαν μόνο οι 480.000 ευρώ και από τα σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκαν για εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα δαπανήθηκαν μόλις 70.000 ευρώ.

Ας μάλιστα ανατρέξουμε στους κωδικούς για τον πολιτισμό, την αγροδιατροφή και την τουριστική προβολή, δυστυχώς εκεί τα δεσμευμένα κονδύλια ήταν μηδαμινά», προστίθεται.

«Η ποικιλία των αγροτικών προϊόντων, η πλούσια ιστορία της περιοχής είναι αφημένα στην μοίρα τους, «ζωσμένα» από το πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Ακόμη και μικροπαρεμβάσεις για την συντήρηση εκκλησιών, που προγραμματίσθηκαν δεν έγιναν, ενώ το παγκοσμίως γνωστό «τέμενος» -μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός, έχει αφεθεί στην τύχη του» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαπστεργίου.

Πηγή: Thessnews.gr