Προσφυγικό - μεταναστευτικό . «Αυτό που θα ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι είναι να μην είχαν αυτή την ιδιότητα δηλαδή του πρόσφυγα και του μετανάστη»

2020-05-28

«Δεν θεωρώ ότι ο μόνιμος πονοκέφαλος της Τουρκίας είναι το πώς θα περικυκλώσει την Ελλάδα. Η Τουρκία θέλει να λειτουργήσει σαν υπερδύναμη στην περιοχή και ο καθένας να περνά από το τραπέζι της για να κάνει το οτιδήποτε» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

«Εμείς θα πρέπει να περιφρουρήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και το σύνολο της κυριαρχίας μας, να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς μας προσβάσεις και τις διεθνείς συμμαχίες μας, να δυναμώσουμε τον ήδη δυνατό ελληνικό στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους και να συνεννοηθούμε και να αλληλοενημερωθούμε μεταξύ μας, ώστε να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο σε οποιαδήποτε επιβουλή . Άλλωστε η μόνη επιβουλή που έχουμε σήμερα είναι εξ ανατολών δηλαδή από την Τουρκία. Αυτό δεν το λέω επειδή έχω κάποιο ιδιαίτερο κακό συναίσθημα απέναντι στον Τούρκικο λαό, αλλά απλά βλέπω τις ενέργειες της Τούρκικης κυβέρνησης» επισήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του Action 24.

«Αυτά θα πρέπει εμείς να κάνουμε, επιπρόσθετα δε, να διαμαρτυρηθούμε γιατί ακόμα και οι σύμμαχοί μας, πολλές φορές δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή αυτά που απορρέουν από μια συμμαχική σχέση» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το προσφυγικό και την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον Έβρο τους προηγούμενους μήνες, ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι «στις Καστανιές είχαμε ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία εργαλειοποίησε απολύτως το μεταναστευτικό, μετέφερε ορισμένους πονεμένους ανθρώπους και τους υποσχέθηκε ότι μπορούν να περάσουν από μια επίσημη είσοδο στην Ελλάδα».

«Ορθώς λοιπόν αντισταθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εχθροί μας. Αυτό που θα ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι είναι να μην είχαν αυτή την ιδιότητα δηλαδή του πρόσφυγα και του μετανάστη.

Το ζήτημα αυτό λοιπόν θα πρέπει να το λύσουμε όχι μόνοι μας αλλά σε συνεργασία με τις μεγάλες δυνάμεις, που πολλές φορές δημιουργούν πολέμους και επιτείνουν σε μια σειρά χώρες την φτώχεια».

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος μετά και από τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, αλλά και προηγούμενα του κ. Ερντογάν που λένε ότι μετά και από την περίοδο του κορωνοϊού εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάποιον που θέλει να έρθει στην Ευρώπη.

Νομίζω ότι αυτό επί της ουσίας αποτελεί ένα μήνυμα προς τους διακινητές ανθρώπων να κάνουν μεγάλες επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Παίρνοντας υπόψη τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του φαινομένου και μιλώντας για pushbacks και απωθήσεις, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά στο τραγικό γεγονός, από τη μια μεριά να ωθούνται από τους διακινητές αλλά και από επίσημες δυνάμεις της Τουρκίας άνθρωποι προς τα νησιά, και από την άλλη να "αποκρούονται" και στο τέλος να έχουμε θύματα.

Η ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να είναι πάντα σεβαστή. Όμως εκτός από την ανάδειξη του προβλήματος , θα πρέπει να βρίσκουμε και λύσεις στην εξίσωση μια που δεν υπάρχει περίπτωση τα επόμενα χρόνια να σταματήσει το φαινόμενο.

Θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, για να υπάρξει μια συνεννόηση της ΕΕ με την Τουρκία, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα ώστε να τους συγκρατεί στα σύνορά της.

Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους που φέρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Με βάση τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει όλα τα χρόνια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει maximum 35 χιλιάδες από τους αιτούντες άσυλο διερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες από τη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες» κατέληξε ο Δ. Βίτσας.