Προτάσεις για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών, και συνολικά της κοινότητας, από τον κορωνοϊό

2020-05-02

Προτάσεις για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών, και συνολικά της κοινότητας, από τον κορωνοϊό κατέθεσε, χθες, στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Όμως ο υπουργός προτίμησε να επαινεί την πολιτική του και να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έως τώρα πολλά κρούσματα στις δομές...

«Έχουμε συνολικά στη χώρα μας 93 δομές. Έχουμε κρούσματα σε 3. Δεν έχουμε κρούσματα σε 90 δομές», είπε ο Ν. Μηταράκης, ενώ επιβεβαίωσε ότι υιοθετεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα (καλώς τον κι αςάργησε!) Είπε ο κ. Μηταράκης: «Η κυβέρνηση, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, αποσυμφορεί πλέον τα νησιά, ο πληθυσμός έπεσε από τους 45.000 στους 37.000. «Το πρώτο τρίμηνο του 2020 έφυγαν από τα νησιά 10.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Απορροφήσαμε όλες τις ροές, που το πρώτο τρίμηνο ήταν 9.100», πρόσθεσε.

Και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Προσφύγων κ. Μουζάλας Γιάννης αντέτεινε:

«Λέτε πράγματα τα οποία στην τηλεόραση κάνουν καλή εντύπωση, αλλά, στην πράξη, όσοι ασχολούνται με τη μετανάστευση και το προσφυγικό ξέρουν ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν» υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο 'Αγνοδίκη' δεν επαρκεί». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών. Να φτιαχτούν «κέντρα καραντίνας» στα νησιά για μελλοντικές εισόδους ή να νοικιαστούν «ξενοδοχεία καραντίνας». «Να μπουν μικροί χώροι σε καραντίνα και όχι τεράστια camps των τριών χιλιάδων ανθρώπων» εξήγησε.

* Να γίνουν διαγνωστικά τεστ μαζικά μέσα στα camp.

* Να μοιραστούν άμεσα είδη υγιεινής και προστασίας -αντισηπτικά, μάσκες, γάντια- στους πρόσφυγες και μετανάστες.

* Να γίνουν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού -και γιατρών αλλά και νοσηλευτών- σε κάθε δομή.

* Να υπάρξει αυτόματη δυνατότητα προσφύγων και μεταναστών, ανεξάρτητα από το στάτους τους, στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

* Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας γενικά και ειδικά κοντά στα camps.

* Να αξιοποιηθούν οι κοινότητες των μεταναστών και προσφύγων που νόμιμα διαβιούν στην Ελλάδα. «Είναι διαφορετικό να πάνε αυτοί, με τη δική σας καθοδήγηση, την κρατική καθοδήγηση, να εξηγήσουν την κατάσταση. Εμείς αυτό το κάναμε στην Ειδομένη και ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό. Ακούνε τους συμπατριώτες τους», σημείωσε ο Γ. Μουζάλας και διευκρίνισε ότι «αυτό θα γίνει κάτω από την καθοδήγηση του υπουργείου. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα το κάνουν αυτόνομα, αλληλέγγυα ή οτιδήποτε άλλο».

Το παραπάνω κείμενο βασίζεται σε δημοσίευμα της Αυγής της 30 Απριλίου 2020