Πρόταση Δημ. Παπαδημούλη να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα"

2020-09-01

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αυξανόμενη ένταση και οι κίνδυνοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο από τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου
  • Δημ. Παπαδημούλης: «Η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να κλιμακώνει τις μονομερείς προκλήσεις της στη Μεσόγειο, ανακοινώνοντας περισσότερες παράνομες ενεργειακές εξερευνήσεις και γεωτρήσεις, παραβιάζοντας τα εδαφικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ -Ελλάδας και Κύπρου- και εκδίδοντας NAVTEX στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
  • «Το Ευρωκοινοβούλιο να εκδόσει ψήφισμα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενάντια στις αποσταθεροποιητικές προκλήσεις της Τουρκίας και προτείνοντας μια στρατηγική που να προωθεί την αποκλιμάκωση και να ενισχύει τον διάλογο».
  • «Για να μπει φρένο στην κλιμακούμενη επιθετικότητα -έμπρακτη και ρητορική- του Ερντογάν και να ανοίξει ο δρόμος για αποκλιμάκωση και διάλογο, ένας δρόμος υπάρχει: Στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου να υπάρξουν, επιτέλους, αποτελεσματικές, οικονομικές κυρώσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο με τη συνδρομή όλων των πολιτικών πτερύγων οφείλει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιστολή προς τους συμπροέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί, με αίτημα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αυξανόμενη ένταση και οι κίνδυνοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο από τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην επιστολή προς τους συμπροέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκική ηγεσία αυξάνει σκόπιμα τις εντάσεις στην περιοχή με εμπρηστικές ομιλίες και από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εντείνει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, της κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ και της αρχής της καλής γειτονίας, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μεσόγειο».

Απέναντι στην αυξανόμενη προκλητικότητα και τις μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο με την έκδοση συνεχιζόμενων NAVTEXστο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την παραβίαση των εδαφικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και την ανακοίνωση για περισσότερες παράνομες ενεργειακές εξερευνήσεις και γεωτρήσειςσε αμφισβητούμενα ύδατα,«το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εκδόσει ψήφισμα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενάντια στις αποσταθεροποιητικές προκλήσεις της Τουρκίας και προτείνοντας μια στρατηγική που να προωθεί την αποκλιμάκωση και να ενισχύει τον διάλογο» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Για να μπει φρένο στην κλιμακούμενη επιθετικότητα -έμπρακτη και ρητορική- του Ερντογάν και να ανοίξει ο δρόμος για αποκλιμάκωση και διάλογο, ένας δρόμος υπάρχει: Στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου να υπάρξουν, επιτέλους, αποτελεσματικές, οικονομικές κυρώσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συνδρομή όλων των πολιτικών πτερύγων οφείλει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση».

01.09.2020