Πρωτοφανές κύμα οργής στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς

2020-06-09

Ο Δημ. Βίτσας σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΗ στην Αυγή της Κυριακής 07 Ιουνίου 2020 απαντά ως εξής στο ερώτημα:

Στις ΗΠΑ παρακολουθούμε ένα πρωτοφανές κύμα οργής και διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, με τον Ντ. Τραμπ να απαντά με καταστολή και με τα όπλα της Εθνοφρουράς και του στρατού. Έχουμε απλά "διχασμό και βία", όπως ακούμε συχνά, ή πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό;

Ασφαλώς το αφήγημα περί διχασμού, άκρων και βίας που υιοθετούν ο κ. Τραμπ και οι ομοϊδεάτες του στην Ελλάδα είναι σκοπίμως αποπροσανατολιστικό και στοχεύει στο να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες και, τελικά, να πνίξει την αλήθεια. Η ιστορία του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ είναι γνωστή τουλάχιστον από την εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου, αν όχι πολύ νωρίτερα, όταν η δουλεία ήταν θεσμός.

Στον 20ό αιώνα το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική ήταν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από την έκρηξη που αναπόφευκτα προκαλεί το πάντρεμα των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού, των κοινωνικών αποκλεισμών και των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων, που βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης του καπιταλισμού, σε συνδυασμό με τον κρατικό αυταρχισμό και τη σκληρή καταστολή.

Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται μόνο για αμερικανικό φαινόμενο. Το βλέπουμε και στην Ευρώπη. Δυστυχώς, το βλέπουμε και στην Ελλάδα.

πηγή Αυγή.