“Ψευτοπαλικαριές” Μητσοτάκη με επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο… στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο – Το 2018 η ΝΔ είχε πει όχι και μιλούσε για μειοδοσία! [VIDEO]

2020-08-27

Με την φράση «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών των ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, αλλά όχι ... στο Αιγαίο.

«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη» είπε ο Κ. Μητσοτάκης αλλά ξέχασε ότι το 2018 το κόμμα του, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Μάλιστα τότε η ΝΔ έκανε λόγο για ενέργεια τμηματικής επέκτασης που θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Ωστόσο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». «Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» πρόσθεσε. «Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέψει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας».

Τι έλεγε η ΝΔ όταν το 2018 ο Ν. Κοτζιάς είχε ανακοινώσει την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Νίκος Κοτζιάς, τότε υπουργός Εξωτερικών, είχε και αυτός ανακοινώσει την επέκταση στα 12 μίλια. Είχε πει ότι είναι η «πρώτη επέκταση κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε την Δωδεκάνησο». Ο Ν. Κοτζιάς παρέδωσε τότε, και λίγο προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ολοκληρωμένο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς έχει γίνει και η χαρτογράφηση.

«Η χώρα επεκτείνει από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι κάτω τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδά της ζώνη», είπε ο Ν. Κοτζιάς παραδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι έτοιμα και τα Προεδρικά Διατάγματα για την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη, και από τα Αντικύθηρα έως τον Σαρωνικό, που χρειάζονται μόνο χαρτογράφηση. Επίσης σε πρωτόλεια μορφή βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα από τον Σαρωνικό έως τον Παγασητικό.

Σημειώνεται ότι με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια όλοι όσοι θέλουν να διελεύσουν από την περιοχή θα ζητούν την άδεια της Ελλάδας, ενώ μεταξύ άλλων θα πληρώνουν και τα προβλεπόμενα ποσά.

Ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος: έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία τότε το 2018, είχε εντελώς διαφορετική άποψη επί του θέματος, με τα στελέχη της να μιλούν για ανεύθυνες επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.

«Σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ′ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», έλεγε τότε ο Γ. Κουμουτσάκος ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ

Στην ίδια γραμμή, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν τοποθετηθεί δημοσίως με δηλώσεις τους και οι Άδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Πλεύρης και Άγγελος Συρίγος κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι μέσω της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, λίγο πολύ, ξεπουλούσε το Αιγαίο.

Χθες, εν χορώ στη Βουλή, πανηγύριζαν για την δήθεν παλικαριά Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο ...ήσυχο Ιόνιο και όχι στο ταραγμένο Αιγαίο. Ως συνήθως, τζάμπα μάγκες στα εύκολα...   

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.opoligrafos.gr/politics/pseytopalikaries-mitsotaki-me-epektasi-ton-chorikon-mas-ydaton-mono-sto-ionio-to-2018-i-nd-eiche-pei-ochi/