Ρατσισμός με βαθιές ρίζες στις ΗΠΑ

2020-05-30

«Αυτή την περίοδο με τον covid19, στη Νέα Υόρκη οι επτά στους δέκα που συλλαμβάνει η αστυνομία για μη λήψη μέτρων όπως οι αποστάσεις, μάσκες κτλ, είναι μαύροι.

Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας συστημικός ρατσισμός με βαθιές ρίζες τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνία που ενισχύεται με την πολιτική του Τραμπ».

Η Νατάσσα Ρωμανού καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, μίλησε Στο Κόκκινο και την ΤζούλυΤσίγκα, δύο ημέρες μετά την δολοφονία του Τζορτζ Λόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Η κα Ρωμανού τόνισε πως υπάρχει έξαρση της αστυνομικής βίας με πρόσχημα τον covid19.

M' αυτή την δικαιολογία βγαίνουν στην επιφάνεια έντονα ρατσιστικά στοιχεία που ευνοούνται και από την πολιτική του Τραμπ ο οποίος δεν έχει καταδικάσει ποτέ τις εκδηλώσεις βίας κατά των μαύρων.

Πολλοί από τους οπαδούς του έχουν ρατσιστική συμπεριφορά τόσο απέναντι στους μαύρους όσο και απέναντι στους Λατίνους, Μεξικανούς κτλ. Την ίδια ώρα οι ίδιοι συνωστίζονται χωρίς μάσκα σε διαδηλώσεις κατά της καραντίνας.

Αυτή την περίοδο τα πανεπιστήμια στην Ν. Υόρκη είναι κλειστά, όπως εξήγησε η κα Ρωμανού, οπότε δεν βλέπουμε ανοιχτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Προς το παρόν συγκεντρώνονται υπογραφές.

Παλιότερα πάντως, όπως εξήγησε, η συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος στις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομίας ήταν πολύ μεγάλη.

Ακόμα και τώρα, πάντως, ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης δεν έχουν πάρει δραστικά μέτρα κατά της αστυνομίας κι αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση.

Τα συστημικά ΜΜΕ όπως το FoxNews δεν προβάλουν τις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Φλόιντ. Αντιθέτως, υπάρχει εκτενής κάλυψη στο διαδίκτυο από το οποίο ενημερώνονται οι περισσότεροι νέοι».

Πηγή Στο Κόκκινο