Ρεσιτάλ έπαρσης και αλαζονείας από τον Πέτσα για την κριτική Ξαρχάκου

2020-05-09

«Ο κόσμος ψήφισε Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην έντονη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο για την αναλγησία της απέναντι στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις, την ώρα που δίπλα του η υπουργός Μενδώνη ανακοίνωνε «μέτρα υποστήριξης» του χώρου με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών από τις πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υποστήριξη του χώρου της εργασίας.

Ερώτηση για τις αιχμές κατά της κυβέρνησης κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου για την απουσία σχεδίου υποστήριξης του χώρου του Πολιτισμού, και συγκεκριμένα, για την παντελή απουσία αναφοράς στην πολιτιστική πολιτική και οποιασδήποτε πρόνοιας για τους ανθρώπους της τέχνης δέχθηκε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και τη συνέντευξη τύπου της υπουργού Πολιτισμού για τα μέτρα υποστήριξης τα οποία αναγκάστηκε ασθμαίνοντας να λάβει η κυβέρνηση, εντυπωσιάζοντας με το θράσσος και την οίηση που επέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως στις πρόσφατες δηλώσεις του «στο Κόκκινο», ο μεγάλος συνθέτης συνέστησε, μεταξύ άλλων, στον πρωθυπουργό «να προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι, όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι. Πρέπει να επιλέξει».

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος δήλωσε ότι ξανακοιτώντας τους 16 πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε πως υπήρξε παντελής έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και καμία πρόνοια για τους ανθρώπους της τέχνης. Σας προβλημάτισε η δήλωσή του κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό; Σχολιάστηκε, και πως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Και σε ποια επόμενη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα σας προτίθεται να συμπεριλάβει και τον πολιτισμό ως νέο πυλώνα;» ερωτήθηκε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συναγωνιζόμενος την Λ. Μενδώνη, για την οποία ο Στ. Ξαρχάκος δήλωσε ακόμη πως «διακατέχεται από το σύνδρομο της βλαπτικής έπαρσης», ο Στ. Πέτσας αποφάσισε να αντεπιτεθεί, επιφυλάσσοντας μία παντελώς προσβλητική απάντηση:

«Φαίνεται ότι οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, και επομένως και του Πολιτισμού, και γι' αυτό σήμερα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα μεγάλο ποσοστό ώστε να είναι αυτοδύναμος. Και το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές, όταν θα φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και θα ξαναζητήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, πάλι με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη» απάντησε ο Στ. Πέτσας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την κατρακύλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν μόνος του, καθώς η Λ. Μενδώνη επιχείρησε σε επόμενη ερώτηση να τον ανταγωνιστεί σε θρασύτητα, χωρίς ιδιαίτερη -ομολογουμένως- επιτυχία.

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος προσάπτει στην κυβέρνηση παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανή απαξία των ανθρώπων του πολιτισμού και ότι αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως επαίτες. Πως το σχολιάζετε;» ερωτήθηκε η υπουργός, αρκούμενη να απαντήσει πως «η κυβέρνηση επιθυμεί τους καλλιτέχνες να είναι καλλιτέχνες και δημιουργοί. Ο χαρακτηρισμός "επαίτης" είναι μάλλον προσβλητικός για τον ίδιο τον κλάδο».

Φαίνεται πως ο Στ. Πέτσας και η κυβέρνηση αδυνατούν να καταλάβουν τη θερμοκρασία του κάρβουνου που βρίσκεται στα χέρια τους, που και στην περίπτωση των καλλιτεχνών λειτούργησε ως καρβουνιάρης, κάνοντας πολύ λίγα πολύ αργά.

«Ζούμε σε εποχές πολιτισμικής αναιμίας γιατί έχουμε πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχισμού» ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις του ο μεγάλος συνθέτης. Δεν ξέρω ποια θα είναι η νεκροψία, όμως τα συμπτώματα του ασθενή μοιάζουν ανίατα.