Απαξίωση του περιβάλλοντος κάτω από τα ραντάρ Βουλής και ΜΜΕ (Video)

2020-04-29

«Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, έρχεται να νομοθετήσει ρουσφέτια, διαπλοκή και την καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

«Αντί να νομοθετούμε σήμερα την παράταση προστασίας της α' κατοικίας, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ρουσφέτια, διαπλοκή και την καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος. Ενώ μάλιστα δεν προστατεύει τους επαγγελματίες που τους έχει κοπεί το ρεύμα στις επιχειρήσεις τους, που έκλεισαν με Απόφαση της κυβέρνησης, και ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά, λαμβάνουν ειδοποιήσεις διακοπής ενώ #μένουμεσπίτι», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την πρωτομιλία του, στη σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το ν/σ «εκσυγχρονισμού» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο ίδιος στάθηκε στη συνέχει στα σοβαρά ζητήματα Δημοκρατίας και Συνταγματικότητας που τίθενται επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου.

«Δυστυχώς βιώνουμε μία μέρα απαξίωσης της ελληνικής Βουλής, των δημοκρατικών διαδικασιών και του περιβάλλοντος της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο ζητάμε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα. Μία ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κυρίου Χατζηδάκη, καθώς και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», επεσήμανε ο Σ.Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εισάγει νομοσχέδιο με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών, των αιρετών εκπροσώπων της κοινωνίας, με περιορισμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας, ενώ η χώρα μας δίνει μία μάχη για τη ζωή, και ισχύουν περιορισμοί κυκλοφορίας και συναθροίσεων».

Παράλληλα, ο ΣΦάμελλος ανφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «εισάγουν ένα νομοσχέδιο άσχετο με τα ζητήματα της πανδημίας του κορωνοϊού που επιτυγχάνει ένα μη αναστρέψιμο πλήγμα στο περιβάλλον. Τίθεται συνεπώς, ζήτημα προσβολής της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ζήτημα για το οποίο ζητάμε την τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής».

«Σας ρωτάμε επιπλέον πού είναι η εισήγηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε με τον 4622/19 του επιτελικού κράτους, που οφείλει να αξιολογεί το νομοθετικό έργο; Το νομοσχέδιο δεν έχει κανένα επείγοντα χαρακτήρα. Είναι τραγική η επιλογή της κυβέρνησης το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας, να υποτιμά το περιβάλλον ή μάλλον να έχει ως στόχο το περιβάλλον. Τι πράγματι φοβάται ο κ. Χατζηδάκης και προσπαθεί να το περάσει "κάτω από τα ραντάρ"; Είναι προφανές ότι θέλει να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση επί του περιεχομένου. Ρωτάμε ακόμη, κύριε Πρόεδρε, πώς θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου; Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οποιαδήποτε έκπτωση στη δημοκρατία και ζητάμε την τοποθέτηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την απόσυρση του νομοσχεδίου μέχρι να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία της Βουλής», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων απέναντι στο αντιπεριβαλλοντικό, όπως το αποκαλούν, νομοσχέδιο: «Οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Greenpeace και WWF μιλούν σε έγγραφό τους για πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα. Πρόκειται για τις ίδιες οργανώσεις που καλείτε υποκριτικά στο γραφείο σας. Σήμερα όμως αποκαλύπτεται το πραγματικό σας πρόσωπο. Υπάρχουν πάνω από εκατόν είκοσι (120) υπογραφές περιβαλλοντικών οργανώσεων και πάνω από δέκα χιλιάδες (10.000) υπογραφές πολιτών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Απέναντί σας είναι ακόμη οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και οι εργαζόμενοι σε αυτούς».

Τέλος, ο ίδιος στάθηκε στο περιεχόμενο του διαγγέλματος του Κυρ.Μητσοτάκη τη Μ.Εβδομάδα ο οποίος δήλωσε ότι η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία και σχολίασε ότι, είτε ήταν ψευδής η δήλωση του πρωθυπουργού, είτε το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί βάσει της παραπάνω δήλωσης, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής και έχουν ζητήσει σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πηγή Αυγή