Σ. Φάμελλος: Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν για τη δημιουργία του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου

2020-06-12

«Η εξόρμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όλων των στελεχών συνδυάζεται με την επανενεργοποίηση της διαδικασίας διεύρυνσης και ανασυγκρότησης» ανέφερε ο Σ. Φάμελλος

«Η προσυνεδριακή διαδικασία του διευρυμένου πλέον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζεται και ενισχύεται. Και αυτό είναι που μας ζητά τη δημοκρατική κοινωνία, δεν είναι απόφαση κορυφής» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Η εξόρμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όλων των στελεχών συνδυάζεται με την επανενεργοποίηση της διαδικασίας διεύρυνσης και ανασυγκρότησης. Είναι μία συνεχής διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στην κοινωνία, αντικατοπτρίζει μια νέα πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία και μια ενεργοποίηση των ενεργών πολιτών που δεν αφορά μόνο τα πολιτικά στελέχη και παίρνει πνοή και δύναμη από την ανάγκη της κοινωνίας όχι μόνο να φύγει η δεξιά, αλλά να έχουμε δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "TheSocialist".

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» που, όπως σημείωσε, αποτέλεσε προτεραιότητα και κοινωνική ανάγκη για την ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την πανδημία. Στάθηκε ακόμη στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας πάνω σε ένα προγραμματικό νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα αποτελέσει το προγραμματικό σχέδιο της δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης, την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα σήμερα, που, όπως δήλωσε, η αγωνία της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων εντείνεται. Τόνισε δε ότι: «Φυσικά, αυτό το πλαίσιο δε «χωράει» τη σημερινή δεξιά αλλά και το νεοφιλελεύθερο πολιτικό και οικονομικό αφήγημα, που χρεωκόπησε την Ελλάδα. Και σε αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσει η ελληνική σοσιαλδημοκρατία».

Σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., δήλωσε την επί της αρχής στήριξη του Ταμείου καθώς έχει ένα χαρακτήρα αμοιβαιοποίησης των επιπτώσεων μεταξύ των χωρών και προβλέπει χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση των οικονομιών και την κάλυψη των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρά σε πανηγυρισμούς γιατί υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι ανησυχίας λόγω του ότι η λιτότητα και η περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων βρίσκονταν πάντα στην ατζέντα της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις συνθήκες ώστε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης των λίγων και εκλεκτών και να οδηγηθεί η χώρα προς τα πίσω. Δεν μπορεί η ανόρθωση της οικονομίας να γίνει με νέο Μνημόνιο, ούτε με περιορισμό δικαιωμάτων».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας και στις μεθοδεύσεις για την πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας».

Από την Αυγή 12 Ιουνίου 2020