Σχόλια για την πρόσφατη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2020-05-01

Με την εσπευσμένη κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής (24Απρ20) στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον δήθεν "εκσυγχρονισμό" της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του κοινοβουλίου για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες.

Με την εσπευσμένη κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής (24Απρ20) στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον δήθεν "εκσυγχρονισμό" της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του κοινοβουλίου για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες.

Επιχειρεί ξανά να "κάνει την κρίση ευκαιρία" για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί, πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του. Είναι αδιανόητο όταν βρισκόμαστε εν μέσω της κλιματικής κρίσης να υπονομεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, διαλύει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου, συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας. Όσα δεν μπόρεσαν δηλαδή να κάνουν πριν το 2015, με το πρόσχημα των μνημονίων.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον επιστημονικό κόσμο και τα κινήματα που ζητούν την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα μετά την άρνηση του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη να επεκταθεί η ανεπαρκής διαβούλευση που έγινε εν μέσω πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο περιέχει 50 επιπλέον άρθρα από όσα κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ορισμένα με φωτογραφικές διατάξεις και "ειδικές" ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις...

Εν μέσω πανδημίας, μόνο δύο βουλευτές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συμμετέχουν στην επιτροπή της Βουλής που θα το επεξεργαστεί την Τρίτη και την Τετάρτη. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο από την υπολειτουργούσα Βουλή με διαδικασίες-εξπρές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κοροϊδία, με κατ' επίφαση τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σεβαστεί το κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες που δίνουν μάχη για τη ζωή αυτή την κρίσιμη περίοδο και να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις του σ/ν με τις οποίες διαφωνεί η Αντιπολίτευση;

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες:

α) Περιβαλλοντική αδειοδότηση:Καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος με γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Εξάλειψη της δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης. Κατάργηση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης μέσω μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΓΓ ΥΠΕΝ. Εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών«Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», «βάζοντας το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»,π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, αίρεται ο περιορισμός από τη χρήση γενικής κατοικίας για ξενοδοχεία έως 100 κλινών, αλλαγές επί τα χείρω στις χωροθετήσεις σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων. Το κορυφαίο όμως δώρο είναι προς την «Ελληνικός Χρυσός», που απαλλάσσεται από τη βάσανο των αδειοδοτήσεων,εντασσόμενη στο«καθεστώςγνωστοποίησης".

β) Χαλάρωση καθεστώτων περιβαλλοντικής προστασίας:Επιτρέπει δραστηριότητεςσε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, προσέγγιση μοναδική παγκοσμίως.

γ) Κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης:Οι Φορείς Διαχείρισης, στον πυρήνα της διαμόρφωσής τους, είναι φορείς «τοπικότητας», αποκέντρωσης και διαβούλευσης. Στη θέση των ΦΔ μπαίνει υπηρεσία στην Αθήνα, καταργώντας τα ψήγματα τοπικής διαβούλευσης και αποκέντρωσης. Επιπρόσθετα, τα Προεδρικά Διατάγματαθα αντικατασταθούν με Υπουργικές Αποφάσεις, σε αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

δ)Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

ε) Ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας με την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού για ΑΔΜΗΕ

στ) Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Παρέμβαση στην Πέλλα.