Σε εκλογές θα οδηγηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς δεν «βγαίνει» ο λογαριασμός της 

2020-05-18

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τις αρχές του φθινοπώρου θα φανεί εντονότερα το αποτύπωμα της ύφεσης, προκαλώντας «τριγμούς». Ήδη ο χειρισμός των οικονομικών ζητημάτων έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο των εργαζόμενων όσο και των -μικρομεσαίων, κυρίως- επιχειρήσεων. Γι' αυτό και ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ ανά πάσα στιγμή

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι ο ελλιπής σχεδιασμός στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Η μεγάλη πτώση τόσο στα φορολογικά έσοδα (της τάξης του 17,2 % τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν φόβοι για 30% τον Μάιο) όσο και σε εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων (αναλυτές «βλέπουν» τρύπα 1,6-3 δισ. έως το τέλος του έτους) έχει σημάνει συναγερμό εντός της κυβέρνησης, με τα περιθώρια «ελιγμών» να γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικά.

Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα λογίζεται ως ο πιο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων, ενώ η πολύ μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό φαίνεται πως επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέκλεισε -μόνο προς ώρας- την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό δανειοδότησης του ESM, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο σε επόμενο χρονικό στάδιο. Το δίχως άλλο, η «βοήθεια» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού θα συνοδευτεί από παρακολούθηση και εποπτεία, κάτι το οποίο ξυπνά πρόσφατες μνήμες στην ελληνική κοινωνία, που βίωσε το βάθος της κρίσης των Μνημονίων. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τις αρχές του φθινοπώρου θα φανεί εντονότερα το αποτύπωμα της ύφεσης, προκαλώντας «τριγμούς». Άλλωστε, ο χειρισμός των οικονομικών ζητημάτων έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο των εργαζόμενων όσο και των -μικρομεσαίων κυρίως- επιχειρήσεων. Γι' αυτό και ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ ανά πάσα στιγμή.

«Πάγωμα» πληρωμών

Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν έντονη ανησυχία για «πάγωμα» πληρωμών από τους φορολογούμενους λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους, αλλά και της μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων. Τη στιγμή μάλιστα που. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. το Δημόσιο αναμένει έσοδα που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.

Στην οδό Νίκης φοβούνται ενδεχόμενη «έκρηξη» οφειλών, η οποία θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση της ταμειακής ρευστότητας του Δημοσίου, που ήδη έχει πληγεί από τη μείωση των εσόδων λόγω της υγειονομικής κρίσης, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας δείχνει να μετατρέπεται σε οικονομική κάθε μέρα που περνά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις, η οποία, ανάλογα με το είδος και το ύψος των χρεών αλλά και τον χρόνο γέννησής τους, θα δίνει στους οφειλέτες πολλές επιλογές διακανονισμού. Δεν αποκλείεται -με σκοπό να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα-, να υπάρξει παροχή έκπτωσης ακόμα και πάνω από 10% για όσους εξοφλήσουν άπαξ τον φόρο.

«Λουκέτα» και ανεργία

Είναι γεγονός ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 και το 2021, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετατρέπονται λόγω του κορωνοϊού αφενός σε πρωτογενές έλλειμμα -3,4% του ΑΕΠ για το 2020, αφετέρου σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2021, με τη συνολική απόκλιση από τους στόχους σε δημοσιονομικούς όρους να διαμορφώνεται σε 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Το βασικό ζήτημα όμως (πέραν και της αναμενόμενης αύξησης του δημοσίου χρέους) δεν είναι άλλο από το βάθος της ύφεσης, το οποίο θα οδηγήσει σε εκτόξευση της ανεργίας και «λουκέτα» σε επιχειρήσεις. Την ώρα μάλιστα που οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη το 2021 δεν είναι ενθαρρυντικές, λόγω τού ότι φαίνεται πως θα χρειαστεί και το 2022 για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία εκεί που βρισκόταν το 2019.

Συνεπώς, το βασικό ζήτημα αφορά τις πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -πέραν της ταξικής μεροληψίας και της «επίθεσης» στους εργαζομένους- δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει στο σύνολό της την αρνητική συνθήκη που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία. Αν και το θέτει από εντελώς ωφελιμιστική σκοπιά -ως είθισται-, ο ΣΕΒ αναφέρει σε έκθεσή του: "Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (υπερδιπλάσια μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης), τότε πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα συμβατά με μια πολύ μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση". Πλέον, είναι κοινώς παραδεκτό ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στην απαραίτητη λήψη μέτρων, ούτε σε ό,τι αφορά στο ύψος ούτε, φυσικά, σε ό,τι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Προσφυγή

Και γι' αυτό αργά ή γρήγορα φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στη γραμμή χρηματοδότησης του ESM. Όπως αναφέρεται στο Pandemic Crisis Report, το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας, «η παρακολούθηση και η επιτήρηση θα πρέπει να είναι ανάλογες με τη φύση του σοκ που προκαλείται από την Covid-19 και να είναι ανάλογες με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης, σύμφωνα με το πλαίσιο της Ε.Ε. και τη σχετική κατευθυντήρια γραμμή του ESM». Συνεπώς, όσο μεγαλώνει η κρίση σε μια χώρα τόσο θα διευρύνονται η παρακολούθηση και η επιτήρηση.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, η κάθε χώρα έχει δυνατότητα προσφυγής στον μηχανισμό μέχρι και το 2022. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως τι σημαίνει ενδεχόμενη χρήση των κονδυλίων του ESM, όπως το έχει αντιληφθεί και η ελληνική κοινωνία...

Πηγή Αυγή