Σε πανικό ο πρωθυπουργός, επιχειρεί διάχυση πολιτικών ευθυνών για τον κορονοϊό

2020-08-21

Μετά το κυβερνητικό μπάχαλο άδειασε τρεις υπουργούς του στην σημερινή σύσκεψη - Μάσκες και στο νηπιαγωγείο αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε μία προσπάθεια να μαζέψει το μπάχαλο της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε μία ακόμη σύσκεψη για το θέμα του κορονοϊού για να ανακοινώσει ότι «η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός άδειασε δύο υπουργούς του την Παιδείας, Νίκη Κεραμέως που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η μάσκα είναι προσωπική ευθύνη των μαθητών και τον Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα που είχε δηλώσει ότι θα εξεταστεί η οικονομική συνδρομή του κράτους για το εμβόλιο. Κυρίως όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την σύγχυση γύρω από το εμβόλιο όσο και για το άνοιγμα των σχολείων που προκαλούν πολιτική φθορά στην κυβέρνηση καθώς καταδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού.

Για το θέμα του σχολείου είπε αδειάζοντας για μία ακόμη φορά τον κατ' όνομα υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους έλληνες πολίτες».

Εξ άλλου για το ζήτημα των σχολείων ανέφερε: «Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού. Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Σε μία προσπάθεια να κάνει διάχυση ευθυνών μιας και η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής εγκαλείται για την δημιουργία σύγχυσης τους πολίτες και στους γονείς έκανε έκκληση σε «σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο» να λάβει επίσημα και υπεύθυνα θέση όσον αφορά τις κεντρικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, για την έγκαιρη επαναλειτουργία των σχολείων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην προφύλαξη του κοινού.

Επιτέθηκε δε για μία ακόμη φορά στους πολίτες που δυσανασχετούν με τα αυξημένα κρούσματα και την έλλειψη ελέγχων και προληπτικών μέτρων: «Αυτό το οποίο δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία κυνική, αφοριστική, καταστροφολογική κριτική, που αδικεί την προσπάθεια την οποία κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά συνολικά η χώρα, να ελέγξει αυτό το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού. Μια μηδενιστική κριτική η οποία πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο», υποστήριξε.

Τέλος ζήτησε στη διάρκεια της σύσκεψης να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να παρατεθούν τα δεδομένα, να αναλυθούν οι αποφάσεις και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση.  

ΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.documentonews.gr/article/se-paniko-o-prwthypoyrgos-epixeirei-diaxysh-politikwn-eythynwn-gia-ton-koronoio