Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της απώλειας του ελέγχου της πανδημίας, γεγονός που την έχει αναγκάσει να επιβάλει ακόμα και λογοκρισία στις τοπικές αρχές, ώστε να μη δημοσιοποιούνται στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊου.

2020-08-14

Περιφερειάρχης "διαρρέει" πως είναι κεντρική επιλογή η μη ενημέρωση για τα κρούσματα στα νησιά - Σε πανικό η κυβέρνηση παίρνει νέα αυστηρά μέτρα!

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της απώλειας του ελέγχου της πανδημίας, γεγονός που την έχει αναγκάσει να επιβάλει ακόμα και λογοκρισία στις τοπικές αρχές, ώστε να μη δημοσιοποιούνται στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊου.

Την λογοκρισία επιβεβαιώνει σχετικό άρθρο του ενημερωτικού site της ΕΡΤ, κατά το οποίο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ερωτηθείς σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ότι πρόκειται για απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, την οποία αντιμετωπίζει με σεβασμό, ενώ σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τόνισε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή η μη δημοσιοποίησή τους.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολη η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο πληθυσμός και να λειτουργήσει η οικονομία, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που η χώρα δέχεται τουρισμό.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση

Στο μεταξύ η κυβέρνηση για να βάλει φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας προχωρά σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Όπως αναφέρει η LiFO, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, θα ανακοινώσει μία διπλή δέσμη από υποχρεωτικά μέτρα, συστάσεις. Τα νέα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας προβλέπουν όρια ατόμων για δημόσιες εκδηλώσεις και έκτακτους περιορισμούς σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Παράλληλα, θα γίνουν συστάσεις προς τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους για γενικευμένη χρήση μάσκας.

Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου θα δοθεί μεγάλη έμφαση και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας. Αναλυτικά τα υποχρεωτικά μέτρα:

 • Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα θα τεθεί όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, με εξαίρεση τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες (σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά). Έως τις 31 Αυγούστου.
 • Επέκταση της απαγόρευσης λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί για Σπέτσες και Ύδρα, αλλά όχι για την Αττική, έως 31 Αυγούστου.
 • Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
 • Παράταση έως 24 Αυγούστου του πακέτου μέτρων για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
 • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
 • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοιό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία η back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Συστάσεις:

 • Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
 • Για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
 • Για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
 • Για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Πηγή: ert.gr, lifo.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.opoligrafos.gr/