Σε τηλεδιάσκεψη του Υπ. Μετανάστευσης για τους εργάτες γης συμμετείχε η Δήμαρχος Σκύδρας: «Ο αγροτικός κόσμος δυστυχώς δοκιμάζεται και πάλι..."

2020-05-05

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο υπεύθυνος προγράμματος HELIOS, Milan Colin- Humljan, η κα Νατάσα Αραπίδου- συντονίστρια του πυλώνα της Απασχολησιμότητας HELIOS, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης- πρόεδρος κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας καθώς και όλοι οι δήμαρχοι Πέλλας και Ημαθίας.

Τη συζήτηση με θέμα κοινωνικό-οικονομική ενδυνάμωση προσφύγων στην περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας, συντόνιζε ο περιφερειακός συντονιστής για το πρόγραμμα HELIOS στη Βόρεια Ελλάδα,Κώστας Κουσαξίδης.

Μετά την εισαγωγή για το σχετικό θέμα από τον κ. Milan Colic, και τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Μετανάστευσης και Αγροτικής Ανάπτυξης, την πρώτη τοποθέτηση έκανε η κυρία Ιγνατιάδου παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες, στα μεγάλα προβλήματα των οποίων προστίθεται πλέον και η έλλειψη εργατών γης, λόγω του κορωνοϊύ.

Επανέλαβε ότι ήδη η καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης είναι τραγική, καθώς ξεκίνησαν οι καλλιεργητικές εργασίες και βεβαίως δεν είναι λύση η εργασία των μεταναστών, οι οποίοι ουδόλως γνωρίζουν τις καλλιεργητικές εργασίες, ούτε την Ελληνική Γλώσσα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το Δήμο Σκύδρας, η Δήμαρχος τόνισε πως είναι παντελώς ανέφικτη η σχετική σκέψη και τώρα που ήδη βρισκόμαστε στο και 5′ απαιτείται άμεσα λύση με τους εργάτες γης Αλβανικής καταγωγής, που γνωρίζουν τις καλλιεργητικές εργασίες και τη γλώσσα μας.

Επίσης απευθυνόμενη στον Γ.Γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπαγινέτα, ανέφερε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να καταβάλλουν το ποσό που απαιτείται για το τεστ ή άλλη ιατρική εξέταση σχετικά με τον κορωνοϊό, για τους εργάτες γης που καλούν, πόσω μάλλον όταν θα πρέπει να καλέσουν περισσότερους του ενός και ζήτησα το Υπουργείο να ξαναδεί το θέμα.

Τέλος, η κυρία Ιγνατιάδου, αφουγκραζόμενη την δύσκολη κατάσταση τονίζει ότι «Ο αγροτικός κόσμος δυστυχώς δοκιμάζεται και πάλι. Η αγροτική παραγωγή- πυλώνας της Εθνικής μας οικονομίας κινδυνεύει. Οι αγρότες μας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Απαιτούνται μέτρα και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος».

Παρέμβαση στην Πέλλα.