Σοκ.....«Χάθηκαν» 580.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ΝΔ πανηγυρίζει για την αντιμετώπιση του κορωνοιού..!!!!

2020-05-23

Εκθεση - σοκ του ΣΕΒ για το πεντάμηνο Μάρτιος - Ιούλιος - Στη συγκεκριμένη ανάλυση αναφέρεται ουσιαστικά στις μη προσλήψεις σε σχέση με πέρυσι, μη συμπεριλαμβανομένων -με αυτόν τον τρόπο- στην εκτίμησή του των απολύσεων που ενδέχεται να γίνουν

Τουλάχιστον 580.000 εργαζομένους θα αγγίξει άμεσα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΕΒ. Σύμφωνα με σχετική έκθεσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, μέσα σε πέντε μήνες και σε σύγκριση με πέρυσι θα υπάρξει απώλεια σχεδόν 580.000 θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ανάλυση αναφέρεται ουσιαστικά στις μη προσλήψεις σε σχέση με πέρσι, μη συμπεριλαμβανομένων -με αυτόν τον τρόπο- στην εκτίμησή του των απολύσεων που ενδέχεται να γίνουν. Την ίδια ώρα αποδέχεται τις εκτιμήσεις της Κομισιόν περί εκτίναξης της ανεργίας στο 20%.

Σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό

Ειδικότερα ο ΣΕΒ εκτιμά ότι, από τα 101.000 άτομα κατά τα οποία θα μειωθεί η μισθωτή απασχόληση, ολόκληρη στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, περίπου 13.000 θα είναι η μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό και 88.000 στους λοιπούς κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος κάθε κλάδου πριν από την τρέχουσα κρίση. Η οικονομία, όμως, παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις, ιδίως στον τουρισμό, με πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, που σταδιακά αποκλιμακώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Προκειμένου να σταθμίσει τα δεδομένα για το φετινό καλοκαίρι και χρησιμοποιώντας το πρότυπο της μηνιαίας εξέλιξης των καθαρών προσλήψεων από προηγούμενα χρόνια του συστήματος «Εργάνη», για τον τουρισμό και τους λοιπούς κλάδους (εκτός καταλυμάτων και εστίασης), ο ΣΕΒ οδηγείται σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση προκύπτει ότι, την περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου 2020, οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττομένων από τη νέα ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για πέντε μήνες.

Ανεργία στο 20%

Παράλληλα ο Σύνδεσμος ανέφερε στην ανάλυση ότι η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού κατά μέσον όρο το 2020 από 17,2% το 2019, με την απασχόληση σε μέσους όρους να μειώνεται κατά 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα αρχή - τέλος του 2020, με τη μισθωτή απασχόληση να μειώνεται κατά 101.000 και τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν διαχρονικά το 35% της απασχόλησης, κατά 54.000.

Στήριξη στη ευέλικτη εργασία

Από εκεί και πέρα ο ΣΕΒ φέρεται να «διεκδικεί» μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα έρθουν από το πρόγραμμα SURE. Όπως αναφέρει, το στοίχημα της Πολιτείας στην προκειμένη συγκυρία είναι να στηρίξει την απασχόληση ώστε να περιορισυεί η ανεργία που προβλέπεται. Για τον λόγο αυτόν -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων του 1,4 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για πέντε μήνες.

Το κοινωνικά βέλτιστο, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, θα είναι τα χρήματα αυτά να μην γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας, ώστε οι επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο να μπορέσουν να λειτουργήσουν προσφέροντας και διατηρώντας όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν έστω και, προσωρινά, μειωμένου ωραρίου. Επί της ουσίας ζητάει να δοθούν τα κονδύλια από το πρόγραμμα στους εργοδότες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, κάτι το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση.

ΟΑΕΔ: 53.000 απολύσεις τον Απρίλιο!

Και 211.000 περισσότεροι άνεργοι σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε ο ΟΑΕΔ για τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας, το ποσοστό ανεργίας μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκε κατά 4,72%, αφού προστέθηκαν ακόμη 53.367 άνεργοι μέσα στον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις (λειτουργούσες ή και σε αναστολή) προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων τον περασμένο μήνα, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας που είχε, υποτίθεται, λάβει το υπουργείο Εργασίας ήταν τουλάχιστον ανεπαρκή.

Επίσης όσον αφορά τους ανέργους, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 η εγγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε κατά 21,73%, αφού ενεγράφησαν 211.526 περισσότεροι άνεργοι σε σύγκριση με πέρυσι.

Συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο ανήλθαν σε 1.185.013 άτομα έναντι 973.487 τον Απρίλιο του 2019. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής με 389.259 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 225.148 άτομα.

Παρέμβαση στην Πέλλα