Στα κάγκελα οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της ΔΕΘ χωρίς αντισταθμιστικά. Το πλήγμα εκτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ! [VIDEO]

2020-08-14

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης από την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρωθεί η φετινή ΔΕΘ, λόγω της πανδημίας, αλλά χωρίς ουσιαστικά αντισταθμιστικά μέτρα. Οι συνολικές απώλειες από την μη διεξαγωγή της 85ης ΔΕΘ υπολογίζονται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το κόστος της ακύρωσης της έκθεσης υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι την τελευταία χρονιά, το 2019 τις πύλες της ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες ενώ στα ταμεία της πόλης της Θεσσαλονίκης μπήκαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Το πρωτογενές γεγονός δημιούργησε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής όλων των υπόλοιπων κλάδων - προμηθευτών με σταθερό πολλαπλασιαστή, έτσι εκτιμάται πως η 84η ΔΕΘ δημιούργησε δευτερογενές όφελος πάνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν προστεθούν τα 13,2 εκατομμύρια ευρώ του Ομίλου ΔΕΘ-Helexpo που προήλθε από υπηρεσίες διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων υπηρεσιών και τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, το συνολικό κέρδος ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή θα είναι και η απώλεια για την οικονομία από την ακύρωση της φετινής διεξαγωγής.

Η ακύρωση της φετινής διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης γίνεται στο πλαίσιο των νέων έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

«Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο» ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη.

Μέτρα στήριξης ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού Θεσσαλονίκης ζητά την αξιοποίηση «μέρους του κονδυλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ», για να στηριχθούν οι επαγγελματίες της πόλης, έπειτα από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ λόγω της ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς υπολογίζουν ότι το οικονομικό πλήγμα θα ανέλθει στα 40-50 εκατ. ευρώ.

«Η ακύρωση της φετινής ΔΕΘ λίγες μέρες πριν την έναρξή της θα επιφέρει βαρύτατο οικονομικό πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία της Έκθεσης παρείχε στην πόλη οικονομική ανάσα και αποτελούσε μία σημαντική ευκαιρία για τους επαγγελματίες. Ως εκ τούτου η ακύρωσή της, μετά από τόσα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, ακυρώνει συγχρόνως τα οικονομικά της οφέλη για την πόλη και τον επαγγελματικό κόσμο, σε μία περίοδο που τα περιθώρια είναι στενά», τονίζεται σε επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

ΔΕΘ: Η πρώτη μεταπολεμική ακύρωσή της βάζει «βόμβα» στην οικονομία της Θεσσαλονίκης

«Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα στον επαγγελματία και όχι έμμεσα με κάποιον δανεισμό, όπου πολλές φορές οι δανειολήπτες αναγκάζονται να υποθηκεύσουν τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα η "στήριξη" να είναι ανώφελη», σημειώνεται και ζητείται «ουσιαστική μέριμνα και για τους επιχειρηματίες της εστίασης» καθώς «με τα νέα μέτρα απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων από τις 24:00 έως 07:00 οι συνέπειες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες του κλάδου».

Μιχάλης Ζορπίδης: «Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη η ματαίωση της ΔΕΘ»
Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Έκθεσης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του, Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τονίζει ο κ. Ζορπίδης και καταλήγει:
«Ωστόσο, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο Λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον πρωθυπουργό»

Πηγές: ethnos.gr, cnn.gr , kapa-news.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.opoligrafos.gr/