Στα όριά του το σύστημα υγείας! Από 400 ΜΕΘ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μείναμε με μόλις 200! [VIDEO]

2020-09-16

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των ειδικών (κι όχι μόνο) ενώπιον της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και της πίεσης που συνεπάγεται αυτή για το σύστημα υγείας.

Άλλωστε, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων «σκαρφάλωσε» μέσα σε μόλις δυο μέρες από τους 54 (που ήταν την Κυριακή) στους 67 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη το απόγευμα.

Κάπως έτσι, το σύστημα υγείας φαίνεται να οδηγείται σιγά-σιγά στα όριά του, με πολλούς ειδικούς να κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Νίκου Σύψα, ο οποίος επισήμανε σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης (όταν ο δηλωμένος αριθμός των διασωληνωμένων ήταν ακόμη 59) ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιχείρησε κατά την ενημέρωση των συντακτών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας να καθησυχάσει τους φόβους, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την σοβαρή ενίσχυση του συστήματος υγείας. Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι ο κ. Κοντοζαμάνης μόνος του ανέφερε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το οποίο συγκριτικά με το δεύτερο κύμα που περνά η χώρα αυτή την περίοδο ήταν σαφέστατα πολύ πιο "ελαφρύ", είχαμε 400 ΜΕΘ, ενώ τώρα, που τα κρούσματα καθημερινά είναι τριψήφια, το σύστημα υγείας έχει μείνει με μόλις 200 ΜΕΘ!

Πρόκειται δηλαδή για μία μείωση των διαθέσιμων κλινών κατά 50%, τη στιγμή που το σύστημα υγείας αγκομαχά!

https://www.opoligrafos.gr/health/sta-oria-toy-to-systima-ygeias/