Στη γραμμή της ατομικής ευθύνης της κυβέρνησης, εργοδότες φορτώνουν στους εργαζόμενους το κόστος του τεστ για τον κορωνοϊό!

2020-08-24

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν το τεστ κορωνοϊού πολλοί εργαζόμενοι και ήδη υπάρχουν καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών, που επιχειρούν να μετατοπίσουν πλήρως στον εργαζόμενο την ευθύνη και το κόστος για το προληπτικό τεστ.

Ειδικοί εκτιμούν πως το ζήτημα των προληπτικών τεστ θα φουντώσει τις επόμενες ημέρες καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν από τις άδειές τους στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη κ.α.

Η διπλή αποτυχία της κυβέρνησης που προωθεί μονάχα το μοντέλο της ατομικής ευθύνης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Στον τουριστικό κλάδο, ακόμα και μεγάλα ξενοδοχεία φαίνεται να μιλούν με όρους «ατομικής ευθύνης» στους εργαζόμενους τους. Συγκεκριμένα, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, DIVANI CARAVEL, η διεύθυνση του ξενοδοχείου με δύο σχετικά MEMO ενημερώνει το προσωπικό της πως θα πρέπει να πραγματοποιεί μοριακό τεστ ελέγχου covid-19, αφότου επιστρέψει από τις διακοπές του, σε ιδιωτική εταιρεία στην τιμή των «80 ευρώ», τιμή που συμφώνησε ο όμιλος με την εν λόγω εταιρεία. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι καλούνται να μείνουν σπίτι τους για μια εβδομάδα!

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον κλάδο στον τουρισμό επισιτισμό, τονίζουν πως «η ελλιπής κυβερνητική διαχείριση για το άνοιγμα του τουρισμού αφήνει έντονα το αποτύπωμά της στην κοινωνία» και πως «βλέπουμε κερδοφόρες εταιρείες να ζητούν από τους εργαζομένους να πληρώσουν οι ίδιοι για το τεστ. Μια πρακτική που μεταβιβάζει την ευθύνη στο προσωπικό και που βαδίζει παράλληλα, αν όχι μαζί, με την κυρίαρχη αντίληψη της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης». Τα αιτήματα τους δε είναι συγκεκριμένα:

• Απαιτούμε να γίνει ο εν λόγω έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως και το χρέος να αναλάβει αποκλειστικά η εταιρεία!

• Απαιτούμε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη από την κυβέρνηση και για το χώρο του τουρισμού όπως υπήρξε και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΦΕΚ Τεύχος B' 3437/14.08.2020)!

• Καλούμε τον κόσμο του τουρισμού, τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συσπειρωθούν, να αναδείξουν και να μην ανεχθούν τέτοιες πρακτικές όπου κράτος και εργοδοσία τους πετούν το μπαλάκι της ευθύνης!

Στην Αλεξανδρούπολη βιομηχανία τροφίμων ζητά από τους εργαζόμενους τεστ με δικά του έξοδα...

Επίσης στην Αλεξανδρούπολη, όπως καταγγέλλει ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων- Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου, «η Ενότητα», συγκεκριμένη βιομηχανία με ανακοίνωση της, καλεί τους εργαζόμενους που θα παρευρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε γάμους, βαφτίσια, κηδεία, μνημόσυνο ή αν πάνε διακοπές, κατά την επιστροφή τους, με δική τους ευθύνη και δικά τους έξοδα να φέρουν τεστ για τον κορωνοιό αρνητικό για να ξεναέρθουν στη δουλειά αλλιώς να πάνε σε καραντίνα για 14 ημέρες. Μάλιστα ακούστηκαν και εκφοβισμοί για απόλυση σε περίπτωση που κάποιος δεν δηλώσει που πήγε και τι έκανε.

Σε ανακοίνωσή του δε το Σωματείο σημειώνει πως «τη λογική της κυβέρνησης που τα ανάγει όλα στην ατομική ευθύνη φαίνεται ότι ακολουθεί και η εργοδοσία μεγάλης βιομηχανικής μονάδας τροφίμων στην περιοχή μας».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.opoligrafos.gr/economy/ergodotes-fortonoyn-stoys-ergazomenoys-to-kostos-toy-test-gia-ton-koronoio/