Στις 22 Ιουλίου στήνουν το ποινικό λιντσάρισμα για τον Παπαγγελόπουλο και το οριστικό θάψιμο του σκανδάλου Novartis

2020-07-18

Την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιουλίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική αναμέτρηση για το οριστικό θάψιμο, από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, του σκανδάλου της Novartis, με την συζήτηση και ψηφοφορία των πορισμάτων της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Να θυμίσουμε ότι μέσω του καταγέλαστου πορίσματος της πλειοψηφίας των κομμάτων της διαφθοράς και διαπλοκής, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η προανακριτική επιτροπή εισηγείται στην Ολομέλεια την άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ αδικήματα εναντίον τού πρώην υπουργού. Το πόρισμα της «κυβερνητικής πλευράς» ενοχοποιεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς ως «φυσικούς» αυτουργούς, ενώ στοχοποιεί ως συνεργούς δημοσιογράφους και άλλα φυσικά πρόσωπα.

Η Ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση της κυβερνητικής πλευράς και να ασκήσει δίωξη εναντίον του πρώην υπουργού. Στη συνέχεια, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο. Μέσω αυτής της διαδικασίας αναμένεται να δοθεί και το τελικό χτύπημα στην διαδικασία κάθαρσης από την "μπόχα" της υπόθεσης Nonartis.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει κάνει λόγο για «παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «κατασκευασμένο και προαποφασισμένο κατηγορητήριο».

Η διαδικασία

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων και θα οργανωθούν τρεις κύκλοι ομιλητών. Ο κάθε κύκλος ομιλητών θα συνίσταται από 5 βουλευτές από το κόμμα της Ν.Δ., 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση θα μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα το επιθυμήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Επίσης, δικαίωμα λόγου θα έχει και ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η μυστική ψηφοφορία να ξεκινήσει γύρω στις 9 το βράδυ. Εξ αιτίας των μέτρων για την Covid-19 η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ανά ομάδες των εκατό βουλευτών. Η κάθε μία ομάδα θα έχει στην διάθεσή της μία ώρα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Με πληροφορίες από το www.efsyn.gr