Στις ΗΠΑ η Novartis πληρώνει 345 εκατ. ευρώ, εδώ δεν ζητήσαμε ούτε ένα ευρώ

2020-06-30

Για τις διεφθαρμένες πρακτικές της στην Ελλάδα η Novartis ομολόγησε συμφωνώντας να πληρώσει 345 εκατ. ευρώ... στις ΗΠΑ.

Εδώ, τρία χρόνια δίνεται μάχη να μην φτάσουμε στην κάθαρση.

Είναι οιωνεί προσπάθεια συγκάλυψης η προκαταρκτική περί «σκευωρίας» και η διπλή προσπάθεια αφαίρεσης του φακέλου από την εισαγγελέα Διαφθοράς.

Μπλοκάρουν και την διαδικασία να ζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώσεις.

Αυτά τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Το πρόστιμο των 345 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην Novartis για την μηχανή εξαπάτησης και εκτενούς διαφθοράς πολιτικών αξιωματούχων και Αρχών, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, «αποτελεί ευθεία αναγνώριση ενοχής της εταιρείας».

Είναι σε πλήρη αντίθεση προς την επί τριετία σκληρή μάχη που δίνει στην Ελλάδα μέρος του πολιτικού συστήματος για να πει ότι πρόκειται περί «σκευωρίας».

Αυτή η πολιτική μάχη λοιπόν, φάνηκε και από την άκρως προβληματική λειτουργία της προκαταρκτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Λειτουργεί ως προσπάθεια συγκάλυψης.

Προσπάθησαν να μας πουν ότι δήθεν επρόκειτο για «σκευωρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους και πρόσωπα ενώ δεν υπήρχε σκάνδαλο».

Αυτή η προσπάθεια λειτουργεί αθωωτικά και ως συγκάλυψη για ένα υπαρκτότατο σκάνδαλο που έρχεται η ίδια η εταιρεία, αναγνωρίζοντας την ενοχή της, να πληρώσει βαρύτατο πρόστιμο στις αμερικανικές Αρχές.

Αντίθετα, εδώ δεν έχει αιτηθεί το Δημόσιο να πάρει ένα ευρώ.

Προφανώς έχει μπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία.

Προσπάθησαν δύο φορές να αφαιρέσουν τον φάκελο από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κα Τουλουπάκη, πρωτοφανή πράγματα.

Και ήρθε η Δικαιοσύνη δύο φορές με αποφάσεις της Ολομέλειας Εφετών να αφήσει τον φάκελο στην εισαγγελέα, μη αναγνωρίζοντας κίνητρα ή ουσία σε αυτές τις κινήσεις, που έγιναν από πολιτικά πρόσωπα.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σκληρά δόθηκε η μάχη για να μην φτάσουμε στην αλήθεια, στο φως, στην κάθαρση.

Συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια, με αποπροσανατολισμό, ενόψει ειδικού δικαστηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Από μία επιτροπή που συστήθηκε για την Novartis και με την Novartis δεν ασχολήθηκε ούτε στιγμή.

Δεν προέκυψε κάτι που να αφορά την Novartis και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε αυτή την φάση, με πολιτική ευθύνη πρώτου του πρωθυπουργού, διαμορφώνεται ένα κλίμα πόλωσης, ένα τοξικό κλίμα, με κασέτες, διαρρέουσες δικογραφίες, στοχοποίηση προσώπων.

Είναι άκρως αντιφατική και επικίνδυνη, την ίδια ώρα που ο κ. Σταϊκούρας λέει για ύφεση 16% το δεύτερο τρίμηνο και είναι εντελώς αβέβαιος για το πόσο θα είναι το διψήφιο νούμερο ύφεσης που θα φτάσει η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που ανακύπτει κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, την ίδια ώρα που μας προετοιμάζουν και για «θερμό επεισόδιο» εντός ημερών ή εβδομάδων, ή συμβιβασμός τον οποίο προαναγγέλλουν.

Μέσα σε αυτό το πολυπαραγοντικό πλαίσιο για την Ελλάδα, με τις καμπάνες να χτυπούν, την αγορά να βογκάει και τους εργαζόμενους να βλέπουν την ανεργία να έρχεται, την ίδια ώρα με πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κύκλοι συγκεκριμένοι και όχι μόνο στην ΝΔ αλλά και με επίνευση και της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛΛ, διαμορφώνουν κλίμα οξύτατης πόλωσης, τοξικό κλίμα.

Υπογράμμισε εξάλλου το γεγονός ότι οι διαρροές δικογραφιών, ηχογραφήσεων κτλ., είναι για τους πιθανά ενεχόμενους σε υποθέσεις εργαλείο για να σταματήσει η διερεύνηση, να προσβληθεί στο δικαστήριο.

Η σημερινή κατάσταση υπερβαίνει τα θέλω και τα τακτικιστικά στρατηγήματα του Κ. Μητσοτάκη.

Τα δοκίμασε και με τις Πρέσπες, με ένα... αγγελικό πρόσωπο μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα αφήνουν δίπλα τους είτε εσωκομματικούς ανταγωνιστές είτε επιπλέον θύλακες παραεξουσιών είτε και την ίδια την κυβέρνησή τους να παράγει αυτό το κλίμα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Αδ. Γεωργιάδης απείλησε την εισαγγελέα Διαφθοράς κα Τουλουπάκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέφερε πλήρη πολιτική κάλυψη.

Και δεν είναι η πρώτη απειλή, έχει στοχοποιηθεί και από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, έχουν σταλεί εγκλήσεις να εξαιρεθεί της διερεύνησης, κτλ. Είναι σαφή όλα αυτά, ένας φτηνός αλλά επικίνδυνος για την χώρα αντιπερισπασμός.

 πηγή Στο Κόκκινο