Στο έλεος των ακροδεξιών τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ιταλία;

2021-04-07

Σε... αναβολή διαρκείας η ψήφιση του ιταλικού νομοσχεδίου σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας, εξαιτίας του βέτο της Λέγκας του Βορρά, του ακροδεξιού κόμματος του Ματέο Σαλβίνι. Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή τον Νοέμβριο του 2020, η φαιδρή επιχειρηματολογία από την πλευρά της ακροδεξιάς, που ισχυρίζεται πως «ο νόμος θα καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης» και πως «προέχουν άλλα ζητήματα εν μέσω πανδημίας», φαίνεται πως επηρεάζει έντονα την Γερουσία. «Θα σηματοδοτήσει τον θάνατο της ελευθερίας» διατρανώνει παράλληλα η ιταλική διάσκεψη επισκόπων, καθιστώντας εκ νέου σαφές πόσο μακρύς είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ιταλία προκειμένου να επιτύχει την συμπερίληψη και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συνεχείς αναβολές για την ψήφιση του νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και πολιτικών προσώπων, ενώ έχουν εκδοθεί ψηφίσματα που ζητούν την έναρξη της συζήτησης στη Γερουσία.

Από αναβολή σε αναβολή στέλνει η Γερουσία το νομοσχέδιο με θέμα «Μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας που συνδέονται αιτιωδώς με το φύλο, τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την αναπηρία», το οποίο συνέγραψε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλεσάντρο Ζαν, και κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2020, ως επέκταση ενός υφιστάμενου νόμου.

Το νομοσχέδιο, που είχε υπερψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο, έχει μπει «στον πάγο» για πολλούς μήνες και συναντά μεγάλες αντιδράσεις από πολιτικούς του ακροδεξιού κόμματος του Ματέο Σαλβίνι, με τη Γερουσία να καθυστερεί αισθητά την έγκρισή του. Ωστόσο, μετά από επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα ένα ομόφυλο ζευγάρι σε σταθμό του μετρό στη Ρώμη, το σχέδιο νόμου επανήλθε στη δημόσια συζήτηση, με αίτημα την άμεση ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει, μεταξύ άλλων, ποινή φυλάκισης ή/και υψηλού προστίμου σε όσα άτομα υποκινούν σε βία ή/και διαπράττουν βίαιες πράξεις που συνδέονται με το φύλο, τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την αναπηρία κάποιου ατόμου, με ενδεχόμενη αύξησή της σε περίπτωση συμμετοχής σε ομάδες με σκοπό την υποκίνηση διάκρισης ή βίας.

Ορίζει, επίσης, την 17η Μαΐου ως εθνική ημέρα κατά της ομοφοβίας αφιερωμένη στην προώθηση της κουλτούρας του σεβασμού και της συμπερίληψης, καθώς και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. Ταυτόχρονα, προωθεί την ένταξη προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση των διακρίσεων στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων, ενώ ορίζει τη διάθεση 4 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε κέντρα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Τα χρήματα πρόκειται να αξιοποιηθούν για την παροχή στέγης και τροφής καθώς και για την νομική, υγειονομική και ψυχολογική κάλυψη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων.

«Αν το μίσος δεν υπάρχει στο σπίτι, τότε σίγουρα υπάρχει έξω στον δρόμο»

Τις έντονες αντιδράσεις ομάδων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και βουλευτών και πολιτικών προσώπων έχει προκαλέσει η καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Γερουσία. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Φράνκο Μιραμπέλι, σημειώνει πως η ακροδεξιά επιχειρεί να αποσυντονίσει την συζήτηση προβάλλοντας επιχειρήματα που δεν συνδέονται με το νομοσχέδιο, με σκοπό την υποβάθμισή του.

«Το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύον σε καμία κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον στο Κοινοβούλιο, και είναι σοβαρό αν αποτελεί αιτία διχασμού» υπογραμμίζει ο γερουσιαστής, ενώ στη συνέχεια κατηγορεί τον Ματέο Σαλβίνι για κοινή γραμμή με τους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. «Εν ολίγοις, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισημία επ' αυτού εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, που επιλέγει να καταστήσει τα πολιτικά δικαιώματα θεμελιώδη προτεραιότητα. Είτε είστε με εκείνους που υπερασπίζονται και επιβεβαιώνουν τα πολιτικά δικαιώματα είτε με τον Ορμπάν και τον και Μοραβιέτσκι. Να πάρει θέση η Λέγκα και να μην φοβάται να αντιμετωπίσει τη συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας» τονίζει ο Φ. Μιραμπέλι και ζητά την επανεξέταση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την άμεση ενεργοποίηση της Γερουσίας, οι οργανώσεις Da 'voce al Respetto, I sentinelli di Milano και Gaynet Italia διενεργούν διαδικτυακό ψήφισμα.  

ThePressProject.gr