Στο «σκαμνί» της Βουλής ο... δραπέτης πρωθυπουργός

Τσίπρας: «Ομολογία συνενοχής η μη αποπομπή Βρούτση» Γεννηματά: «Γνώριζαν και ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου» Κουτσούμπας: «Ειδικότητα Βρούτση η εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών» ● Την ερχόμενη εβδομάδα στην προ ημερησίας οι εξηγήσεις Μητσοτάκη.
Την απολογία του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης απαίτησαν χθες στη Βουλή οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η περίοδος της υγειονομικής κρίσης σε ευκαιρία διασπάθισης του δημόσιου χρήματος σε ημέτερους.
Σχολιάζοντας την απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί ανοιχτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο ζήτημα, αφού απέφυγε να απαντήσει στο πλαίσιο της Ωρας του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει αίτημα προ ημερησίας -και εφ' όλης της ύλης-, υποχρεώνοντας έτσι την κυβέρνηση να ανακοινώσει επίσημα στη Βουλή την πρόθεσή της για την οργάνωση αντίστοιχης συζήτησης την ερχόμενη εβδομάδα. Με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη πως θα δοθούν από τον πρωθυπουργό οι απαραίτητες εξηγήσεις και τον ίδιο να προαναγγέλλει μάλιστα πως θα ανακοινωθεί η συνολική αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου της κατάρτισης.
«Δική του η ευθύνη»
«Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δραπετεύει από την Ωρα του πρωθυπουργού, αλλά θα επιμείνουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αποδίδοντας ακέραιη την ευθύνη για το σκάνδαλο με τα vouchers, όπως άλλωστε και η Φώφη Γεννηματά, στον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. «Η μόνη απάντηση είναι η αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό του αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο θα είναι απόδειξη συνενοχής», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Advertisement
«Μόνος του την έστησε αυτή την ιστορία ο κ. Βρούτσης; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου;», αναρωτήθηκε. «Εάν δεν υπάρξει απάντηση σ' αυτό το κρίσιμο ερώτημα, ο νοών νοείτω...» πρόσθεσε. Μιλώντας για κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών συμφερόντων, ο ίδιος περιέγραψε την εξέλιξη της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας σε φιάσκο και υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να πάρει πίσω «κακήν κακώς» τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, μόλις ήρθε στο φως της δημοσιότητας το ότι σύμβουλοι υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονταν με τα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος του κονδυλίου.
«Κάνατε λάθος αν νομίζατε ότι η ολοκληρωτική έλλειψη ενημέρωσης, αυτή η μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής, θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας...», είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι πληροφορείται πως «...ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει τηλέφωνα έναν έναν για να μην παίρνουν διαφήμιση ορισμένα ΜΜΕ».
«Ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτήν τη μεγάλη κομπίνα; Γιατί επί έναν μήνα που φωνάζουμε κι εμείς και οι φορείς δεν ίδρωνε το αυτί του Κυρ. Μητσοτάκη και έδινε εντολές στον υπουργό και στα στελέχη του να παρελαύνουν εξευτελιζόμενοι σαν περιφερόμενος θίασος και να υποστηρίζουν αυτή τη μεγάλη αρπαχτή; Δεν ντρέπεστε λιγάκι, δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε;», ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Ενώ, καταλήγοντας και με το βλέμμα στην αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να απαντήσει αυτοπροσώπως, όπως οφείλει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για την «επόμενη ημέρα», δεδομένων των δυσοίωνων προβλέψεων για την οικονομία. «Βγήκε ο διοικητής της ΤτΕ και είπε ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 4%, οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από αυτό στο τέλος του 2020 θα είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη. Εργο δικό σας και η ύφεση και η λιτότητα...».
Απαντώντας, εκ μέρους της κυβέρνησης και αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «κρεσέντο εχθροπάθειας», ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε πως επρόκειτο περί «αστοχίας», πως η κυβέρνηση ανέλαβε το τίμημα να καταργήσει τα προγράμματα και πως θα υπάρχει συνολική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την πιστοποίηση των ΚΕΚ και την προαγωγή της αξιοκρατίας. Παρέπεμψε δε, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει πράξη τη λογοδοσία. «Εκεί θα ακουστούν όλα όσα έχουν να ακουστούν...», δήλωσε.
ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ
Υποστηρίζοντας πως «η κρίση δεν μπορεί να γίνεται πρόσχημα για την αδιαφάνεια» η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε και από την πλευρά της στον πρωθυπουργό για την τηλεκατάρτιση, θεωρώντας αυτονόητο πως ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν απολύτως ενήμερος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. «Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο συμφωνήθηκε και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, γι' αυτό άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας παραμένει στη θέση του, ενώ τον αδειάζουν οι πάντες», εξήγησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει, απ' αυτόν εκπορεύονται οι αποφάσεις...».
Αναφερόμενη στη συνέχεια στις επιπτώσεις της πανδημίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε πως τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης κρίνονται ανεπαρκή, μίλησε για καθυστερήσεις, παραλείψεις και αρνητικές ενέργειες και υπογράμμισε πως το κόμμα της θα αντιταχθεί «στο σχέδιο της κυβέρνησης να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο οι εργαζόμενοι». Σχολιάζοντας δε, τις εξελίξεις της συνόδου κορυφής δήλωσε πως χάνεται πολύτιμος χρόνος, έκανε και από την πλευρά της λόγο για «λίγα και αργά», ενώ για άλλη μία φορά δήλωσε πως απαιτείται να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε λακωνικά στα προγράμματα τηλεκατάρτισης σχολιάζοντας μόνον πως «είναι ειδικότητα του Γ. Βρούτση η κάθε είδους εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών» και πως γενικά «οι υπουργοί ειδικεύονται για κάνουν τη βρόμικη δουλειά». Ο ίδιος επεκτάθηκε στη διαχείριση της «νέας οικονομικής κρίσης» καταγγέλλοντας τα μέτρα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης επικέντρωσε στις διαπραγματεύσεις στο τραπέζι της συνόδου κορυφής, ενώ... προειδοποίησε για την επιστροφή του στην Αίγινα μετά τη συζήτηση στη Βουλή.
Πηγή Εφημερίδα Συντακτων