Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

2020-05-14

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΔΟΕ την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο άνοιγμα των σχολείων, στη βιντεοσκόπηση των μαθητών μέσα στις τάξεις και στο πολυνομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή.

Έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις, είπε, για την αναγκαιότητα έναρξης των σχολείων για λίγες μόλις ημέρες». Πρόκειται για ένα «αχρείαστο ρίσκο. Μιλάμε για παιδιά που δεν είναι εύκολο να τηρήσουν κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής σε αυτή την ηλικία. «Είναι δύσκολο να μείνουν μακριά από ηλικιωμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ανεξάρτητα δηλαδή αν τα ίδια δεν είναι επιρρεπή στο να νοσήσουν». Μιλάμε για πολύ λίγες ημέρες, δεν είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι το τέλος της».

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει με τροπολογία «την εισαγωγή της βιντεοσκόπησης της διδασκαλίας, της μαθησιακής διαδικασίας». Η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση «γεμίζει πολύ έντονα ερωτηματικά και θεωρούμε ότι εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων».

«Έχουμε εκφράσει την έντονη επιφυλακτικότητα, ζητάμε να τοποθετηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Αρχή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ανησυχούμε γιατί αυτό δεν γίνεται - τουλάχιστον όπως εισήχθη - ως ένα έκτακτο μέτρο, αλλά έχει και προοπτική μονιμότερης εφαρμογής».

Τέλος ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του και την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νομοσχέδιο «για την πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια, το πολυνομοσχέδιο που εισάγεται εν μέσω πανδημίας μάλιστα. Και το οποίο κατ' εμάς έχει μια φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο βασικότερος λόγος διαφωνίας με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το ΔΣ της ΔΟΕ, είναι η διαφορά αντίληψης της αξίας του δημόσιου χώρου συνολικότερα.

«Ενώ και το προηγούμενο διάστημα και εν μέσω δυσκολιών είχαμε πάρει την απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη, από 25 σε 22 παιδιά, τώρα εισήχθη η απόφαση να πάμε στα 26 παιδιά, δηλ. να αυξηθούν.

Αυτό πέραν του ότι είναι ένα πισωγύρισμα με βάση τα κριτήρια που ορίζουν πώς μπορεί να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδασκαλία, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

Αυτό θα σημαίνει λιγότερες αίθουσες, άρα και λιγότερες ανάγκες εκπαιδευτικών. Κι αυτό είναι το μείζον ζήτημα για εμάς.

Πιστεύουμε ότι τα μνημονιακά χρόνια, όλος ο δημόσιος χώρος - και τα νοσοκομεία μας και τα σχολεία μας - στερήθηκαν λειτουργών.

Τώρα που ξαναβλέπουμε την αξία του δημόσιου χώρου συνολικότερα, την αξία του να έχουμε ισχυρό σύστημα υγείας και σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα, η κυβερνητική πολιτική έρχεται σε αντίθεση με ένα ρεύμα της εποχής».

Συνδυάζοντάς το με το γεγονός ότι «σε καιρό πανδημίας η απαίτηση είναι να είναι πιο αραιή η παρουσία μαθητών μέσα στις αίθουσες», ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «αυτό το σημείο του νόμου είναι πέρα και έξω από κάθε λογική.

Γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή μας και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση και επίσημα να αποσύρει το νομοσχέδιο για να γίνει ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος και με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και με τα κόμματα".