ΣΥΡΙΖΑ : Ανασχηματισμός, αναδιάταξη δυνάμεων, ανανέωση

2020-09-03

Τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για τη θέση του γραμματέα εισηγήθηκε ο Αλ. Τσίπρας - Συνεδριάζουν σήμερα το Π.Σ. και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή * Αναβάλλεται το συνέδριο λόγω πανδημίας

Την ώρα για ευρύ ανασχηματισμό, αναδιάταξη δυνάμεων, ανανέωση και αναβάθμιση της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος σήμανε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον χειμώνα που έρχεται να προαλείφεται κοινωνικά και πολιτικά βαρύς, το στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βγει από την εσωστρέφεια και να ανασυγκροτήσει τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις του.

Εν μέσω γενικευμένης ανασφάλειας ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να υπερασπιστεί κεκτημένα και δικαιώματα ξαναπιάνοντας το νήμα της επαφής με την κοινωνία.

Νέος γραμματέας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, που συζητήθηκαν και στη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» το απόγευμα της Δευτέρας, αφορούν αλλαγές στους τομεάρχες, στην επικοινωνιακή εκπροσώπηση του κόμματος, αλλά και στη θέση του γραμματέα. Έτσι, κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής να αναλάβει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον Πάνο Σκουρλέτη να αναλαμβάνει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Επικυρώνουν τις αλλαγές Π.Σ. και Κ.Ε.

Παράλληλα προανήγγειλε πως θα προχωρήσουν οι αλλαγές τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλεισμένη» θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή στο γραφείο Τύπου, αφού ο Αλ. Χαρίτσης έχει ζητήσει ο ίδιος να μετακινηθεί, αναλαμβάνοντας παραγωγικό τομέα, πιθανότατα αυτόν της οικονομίας, με τον Ν. Παππά να μεταφέρεται σε άλλον τομέα.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν πιθανότατα σήμερα που συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και σίγουρα έως την Κυριακή, οπότε θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα επικυρώσει την εκλογή του νέου γραμματέα.

Μπαίνουμε σε περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας

«Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας» τόνισε κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας την τριπλή κρίση που διέρχεται η χώρα και θα ενταθεί όσο προχωράει το φθινόπωρο. Όπως επισήμανε, ο φετινός Σεπτέμβριος «βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα».

Ανέφερε δε ότι σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλούν η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο, κατηγορώντας ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδίου.

Η πολιτική απάτη της κυβέρνησης έχει κοντά ποδάρια

«Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. κινείται όχι μόνο δίχως πυξίδα και στρατηγική, αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, την πολιτική απάτη, με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ωστόσο ότι, όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται, αυτό «έχει κοντά ποδάρια». «Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα» πρόσθεσε.

Ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική ευθύνη» το να μην χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της σε αυτή τη νέα συνθήκη, τονίζοντας ωστόσο πως το συνέδριο του κόμματος θα πρέπει ελέω πανδημίας να αναβληθεί μέχρι να το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

«Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας δεν μας το επιτρέπουν».

Αναβάλλεται το συνέδριο ελέω Covid-19

Όπως εξήγησε, τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων που λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, δεν επιτρέπουν την διενέργεια ενός συνεδρίου με φυσική παρουσία. «Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε» υπογράμμισε, ενώ οι εισηγήσεις για ηλεκτρονική διαδικασία είναι μειοψηφικές.

Συνεχίζονται η ανασυγκρότηση και η διεύρυνση

Ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος. Ειδικότερα αποφασίστηκε:

* Διαδικτυακή διενέργεια του διεθνούς συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.

* Διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση του προγράμματος από την ΚΕΑ.

* Να συνεχιστούν η εγγραφή νέων μελών και η ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος.

Ραπανάκης Σπύρος / Από την Αυγή της 03 Σεπτεμβρίου 2020