Τα «μέτωπα» του Αυγούστου και ο θερμός Σεπτέμβρης...

2020-08-16

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις... Η γνωστή ρήση του Έκο φέτος δεν ισχύει. Άλλωστε, κάθε κανόνας έχει την εξαίρεσή του. Ειδήσεις αυτόν τον Αύγουστο είχαμε, έχουμε και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε σε πολλά μέτωπα.

Οικονομία. Τα στοιχεία τρομάζουν. Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για το φθινόπωρο, αλλά και για τον χειμώνα. Η διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης, πολύ πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, είχε φέρει τις πρώτες αρνητικές ενδείξεις. Οι άστοχες πολιτικές και τα ημίμετρα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και μετά είχαν καταστροφικές συνέπειες. Η εικόνα των δημόσιων οικονομικών είναι τραγική. Εξίσου αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Τουρισμός. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα της κυβέρνησης δεν απέδωσαν. Οι αφίξεις είναι κάτω του αναμενόμενου, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έφερε μπαράζ πρόωρων αναχωρήσεων και ακύρωση κρατήσεων. Οι προσδοκίες για επιμήκυνση της σεζόν διαψεύδονται, ενώ οι αντιφατικές πολιτικές της κυβέρνησης την προηγούμενη περίοδο επέτειναν τα προβλήματα αντί να δώσουν λύσεις.

Ανεργία. Το τοπίο στην απασχόληση είναι σκοτεινό. Το ύψος της ανεργίας τον Μάιο έφτασε το 17% χωρίς καταγραφή των ανέργων που καταχωρούνται στον μη ενεργό πληθυσμό ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Το κραχ στον τουρισμό προκαλεί νέο τσουνάμι ανεργίας όχι μόνο στους κλάδους επισιτισμού και τουρισμού αλλά και στο σύνολο των κλάδων που τροφοδοτούν ή τροφοδοτούνται από την τουριστική βιομηχανία. Από όλες τις πλευρές, εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικούς φορείς, επιχειρήσεις και επιστήμονες, έχει σημάνει συναγερμός.

Covid-19. Η έκρηξη της αύξησης των κρουσμάτων από τις 4 Αυγούστου και μετά γίνεται πλέον όχι μόνο ανησυχητική αλλά και επικίνδυνη. Φαίνεται πως η χώρα είναι από τώρα αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα πανδημίας, με την κυβέρνηση να επαναπαύεται ακόμη στις επικοινωνιακές δάφνες τής επιτυχούς έκβασης της πρώτης μάχης. Το χειρότερο απ' όλα όμως είναι η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ό,τι αυτό σημαίνει αν επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις επιστημόνων για κίνδυνο 1.000 κρουσμάτων την ημέρα.

Ελληνοτουρκικά. Τα όσα έγιναν τον Αύγουστο είναι χαρακτηριστικά του κενού στρατηγικής που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης. Αδράνεια στη σύνοδο κορυφής. Ολιγωρία και πριν και μετά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Μυστική διπλωματία στο Βερολίνο. Απουσία πρωτοβουλιών στην Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε στο μέσο ενός νέου γύρου έντασης στην ανατολική Μεσόγειο που προκαλεί η Τουρκία, χωρίς ακόμη να είναι σαφές πόσο θα τεντώσει το σκοινί και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Αθήνας.

Οι φουρτούνες του Αυγούστου δημιουργούν τοπίο κινούμενης άμμου σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κατάσταση όχι απλώς απραξίας, αλλά lockdown. Όλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο οι φουρτούνες θα μετατραπούν σε τρικυμίες.

Αναδημοσίευση απο την Αυγή.