Τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στοιχειώνουν τη ΝΔ

2020-05-09

Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται για τα πεπραγμένα της δική του διακυβέρνησης.Λέει πχ ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μεγαλύτερο από αυτόν της κυβέρνησης ΝΔ πριν από την πανδημία.Καταλογίζει επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ "τεχνική ανεπάρκεια" σε σχέση με την κοστολόγηση των μέτρων που η ίδια έχει λάβει.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να προσπαθεί να μας πείσει ότι το 1%>2,8% του ΑΕΠ οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας μάλιστα ότι «οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!».

Προφανώς, κάποιες συνιστώσες θα έχουν θετικό πρόσημο και κάποιες αρνητικό. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι το σύνολο. Όταν οι βασικές συνιστώσες ενός μεγέθους αυξάνονται (όπως θέλει να πιστεύει η κυβέρνηση της ΝΔ), και το μέγεθος μειώνεται (όπως ισχύει στην πραγματικότητα), μάλλον ο όρος «οι βασικές» είναι κάπως παραπλανητικός.

Επομένως, όσο κι αν η κυβέρνηση βασανίσει τους αριθμούς και τις λέξεις, η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την ελληνική οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και η κυβέρνηση της ΝΔ την προσγείωσε στο 1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Όσον αφορά την "τεχνική επάρκεια", αν ο κ. Σταϊκούρας είχε διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ θα πρόσεχε ότι τονίζουμε ότι «τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι 6 δις».

Αυτό ο κ. Σταϊκούρας δεν το αμφισβητεί στο εν λόγω δελτίο τύπου του ΥΠΟΙΚ. Η κριτική προφανώς δεν είναι επί δημοσιονομικού κόστους και ταμειακών διαθεσίμων, αλλά επί των επιλογών της κυβέρνησης. Και για το συγκεκριμένο δεν χρειάζεται τεχνική επάρκεια από κανένα για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες με χρέη. Όσο για την ενσωμάτωση του συνολικού ποσού των εγγυήσεων -μετά μόχλευσης- στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το αφήνουμε ασχολίαστο διότι χαμηλώνει πολύ το επίπεδο της συζήτησης. 

Παρέμβαση στην Πέλλα.