Τα βασικά σημεία της εισήγησης του Αλ. Τσίπρα στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

2020-05-13

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην οικονομία τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα καιπιο δύσκολα. Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολιτικές επιλογές με αντίθετο πρόσημο: Είτε πρωτοβουλίες και δημόσιες πολιτικές για να στηριχτούν η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε πολιτικές που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για αντιδραστική αναδιάρθρωση της οικονομίας και διάλυση της εργασίας.

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι αυτές τις μέρες θα επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να πιέσουμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων. Μεγαλύτερη πρόκληση απ' όλες είναι η ανεργία, όπου με τις επιλογές της κυβέρνησής του κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι καταφέραμε σε 5 χρόνια για τη μείωσή της.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που θα αποτυπώνονται σε αυτό είναι οι ακόλουθες:

--Στήριξη της εργασίας

--Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας

--Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων

--Εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση,

--Συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.

Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη.

Η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι' αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.Ωστόσο, όπως τόνισε και ο Αλ. Τσίπρας, υπάρχουν πολιτικές με διαφορετικό πρόσημο. Επομένως, το δίλημμα για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων;Το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι", που παρουσιάσαμε στην αρχή της πανδημίας, έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων.

Στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης είναι τα ακόλουθα:

--Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι.

--Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας.

--Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί.

--Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της.

Παρέμβαση στην Πέλλα