«Τέλος» στο 800άρι βάζει η κυβέρνηση

2020-04-26

«Τέλος» στο λεγόμενο 800άρι για τους εργαζομένους βάζει η κυβέρνηση από τις αρχές Μαΐου. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η αιτία είναι «γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

Όπως δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος», «εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 800 ευρώ ενδεχομένως να δίνονται σε όσους παραμείνουν σε αναστολή εργασίας. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία με 20 υπαλλήλους ανοίξει και δουλεύουν οι μισοί, οι εναπομείναντες είτε θα πάρουν τα 800 ευρώ ή θα μπουν σε εκ περιτροπής εργασία.

Και εδώ προκύπτουν πολύ σημαντικά ερωτήματα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που, υποτίθεται, έλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όμως δεν... φαίνονται αυτά τα χρήματα.

Η αλήθεια είναι ότι 2 δισ. έχει δώσει μέχρι σήμερα -τα 800 ευρώ, που δίνει ουσιαστικά ως επίδομα για την αναστολή της εργασίας, συν το δώρο Πάσχα, παράλληλα με κάποια πολύ μικρά επιδόματα- και άλλα 2 δισ. συνολικά, που ακόμη όμως δεν έχουν δρομολογηθεί (1 δισ. επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις και άλλο 1 δισ. για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων επιχειρήσεων).

Συνεπώς, πρόκειται για συνολικά 4 δισ., όχι 14. Το ζήτημα είναι πού κατευθύνονται τα υπόλοιπα 10 δισ....

Πηγή Avgi.gr