Τεράστια η ζημία στον τουρισμό! Μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα έσοδα φέτος! [VIDEO]

2020-09-23

Μόλις στα 3 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα τουριστικά έσοδα φέτος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσο, κάτι που επιβεβαιώνει το δυσμενές σενάριο για τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στη διαδικτυακή συζήτηση του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας - Η επόμενη μέρα», ο κ. Ρέτσος παραδέχτηκε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πιο αισιόδοξες, όμως η ενδυνάμωση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Παράλληλα, προέβη σε μια «ασφαλή» όπως τη χαρακτήρισε πρόβλεψη, πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2020 θα φτάσουν μόλις τα 3 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα ταξιδιωτικά έσοδα είχαν ανέλθει στα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος στην αρχή της πανδημίας συνέκλιναν περίπου στο ¼ των περυσινών εσόδων, ήτοι στα 5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η εξάπλωση της πανδημίας ανέτρεψε όλα τα δεδομένα διεθνώς με αποτέλεσμα να επηρεασθεί πολύ χειρότερα ο τουριστικός κλάδος.

Πριν μερικούς μήνες, όμως, και ενώ η χώρα σχεδίαζε τα επόμενα βήματα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, τα στελέχη της κυβέρνησης ήταν κάτι παραπάνω αισιόδοξα για το πώς θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός. «Δεν θεωρούμε την φετινή χρονιά χαμένη. Δεν θα είναι χρονιά ρεκόρ αλλά από μία μικρότερη πίτα η Ελλάδα θα διεκδικήσει κομμάτι», δήλωνε ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηριστικά τον περασμένο Απρίλιο.

"Αυτές οι ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για τον ελληνικό τουρισμό. Η κρίση του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει όμως ευκαιρία για το rebranding της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός. Επανεκκινούμε την τουριστική οικονομία. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων " δήλωνε με σιγουριά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τον Ιούνιο.

Και τελικά βλέπουμε, ότι ο τουρισμός κάθε άλλο παρά με ασφάλεια άνοιξε, η οικονομία καταρρέει, οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και τα κρούσματα του κορονοϊού ολοένα αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς. Άλλωστε, για τη ΝΔ, σημασία δεν έχουν οι πράξεις και οι χειροπιαστές αποδείξεις της "αριστείας" αλλά τα λόγια...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

https://www.opoligrafos.gr/economy/terastia-zimia-ston-toyrismo-molis-3-dis-esoda/