Θεαγένειο Νοσοκομείο: Παραχώρησαν υπηρεσίες σε ιδιώτη λόγω ελλείψεων – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

2023-02-14

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η τακτική της κάλυψης των κενών στα νοσοκομεία με την διαδικασία των μπαλωμάτων καταρχήν δεν επιλύει κανένα πρόβλημα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φαντάζει ως ο τρόπος ώστε να φανεί ο ιδιωτικός τομέας ως σωτήρας του ΕΣΥ. Αυτό άλλωστε αναφέρουν και οι εργαζόμενοι του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που παραχώρησε υπηρεσίες του σε ιδιώτη με απόφαση της διοικήτριας του νοσοκομείου.

 Συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων ΑΝΘ Θεαγένειο καταγγέλλει την απόφαση της Διοικήτριας του νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία παραχώρησε εκτάκτως ένα μέρος του έργου του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου σε ιδιωτικό εργαστήριο, λόγω της έλλειψης Ιατρών Παθολογοανατόμων καθώς όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ενώ υπάρχει έλλειψη ιατρών στο συγκεκριμένο τμήμα είχε αποσπάσει μόνιμο ιατρό παθολογοανατόμο στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη λύση ως ένα μεθοδευμένο σχέδιο που αποσκοπεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ

«Η Διοίκηση, στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, που το Σωματείο Εργαζομένων αναδεικνύει συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια, βρήκε την εύκολη λύση της ανάθεσης του έργου σε ιδιώτες. Η συγκεκριμένη λύση που προτάθηκε δεν είναι λύση ανάγκης, αλλά ένα μεθοδευμένο σχέδιο που αποσκοπεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ. Στην αρχή τα συνεργεία καθαριότητας, μετά οι υπηρεσίες φύλαξης, στη συνέχεια οι υπηρεσίες σίτισης και επιστασίας, έπειτα οι διοικητικές υπηρεσίες παραδόθηκαν σιγά-σιγά σε εργολάβους. Τώρα, παίρνουν σειρά τα εργαστήρια και, ποιος ξέρει, αύριο ίσως ακολουθήσουν οι νοσηλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι για ένα Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο είναι σημαντικότατο τμήμα, καθώς είναι το κύριο εργαστήριο για τη διενέργεια βιοψιών και συνεπώς για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών. «Θα έπρεπε, λοιπόν, να είναι η αιχμή του δόρατος του εργαστηριακού τομέα στο ΑΝΘ Θεαγένειο και να είναι πλήρως στελεχωμένο. Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει πολύ από την ιδανική κατάσταση.

«Καλούμε τη Διοίκηση του ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ και την 4 η ΥΠΕ:

1. Να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση ανάθεσης του έργου σε ιδιώτες

2. Να προχωρήσουν άμεσα στην επιστροφή στο Νοσοκομείο μας του Ιατρού Παθολογοανατόμου που βρίσκεται αποσπασμένος στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

3. Να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων Παθολογοανατόμων και των δύο νοσοκομείων, μέσω προσλήψεων προσωπικού».