Θεοδώρα Τζάκρη: Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την ολοσχερή καταστροφή των δενδροκαλλιεργειών στην ΠΕ Πέλλας

2021-04-12

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε στις 10 Απριλίου 2021 τους Γαλατάδες, Προφήτη Ηλία, Ριζό, Πετριά, Αρσένι και τα Καλύβια προκειμένου να ενημερωθεί από τους παραγωγούς για το μέγεθος των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειες από τον 3ήμερο παγετό που σημειώθηκε στις 8, 9 και 10 Απριλίου. Ο παγετός αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος από την αρχή της φετινής χρονιάς και ήρθε να αποτελειώσει ότι είχε απομείνει από τον προηγούμενο στις 24 - 25 και 26 Μαρτίου. Η ζημιά στις καλλιέργειες ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων), νεκταρινιών, βερίκοκων, κερασιών, δαμάσκηνων, ακτινίδιων, αμυγδάλων, μήλων κ.λπ. της Π.Ε. Πέλλας είναι ολοσχερής.

Η κ. Τζάκρη βρήκε τους παραγωγούς σε απόγνωση. Πριν ακόμη καν αρχίσει η φετινή συγκομιστική περίοδος, αυτή έληξε πρόωρα, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε ελπίδα των παραγωγών για την απόκτηση οποιουδήποτε εισοδήματος από δενδρώδεις καλλιέργειες. Πέραν του αυτονόητου αιτήματος των παραγωγών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκτίμησης των ζημιών και της καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων, οι παραγωγοί της Π.Ε. Πέλλας διεκδικούν σθεναρά την άμεση χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες δαπάνες για την επιβίωσή τους, καθώς και τις τρέχουσες καλλιεργητικές φροντίδες.

Σε συνέχεια των παραπάνω η κ. Τζάκρη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του 

1) να παρέμβει ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στη χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί λόγω ζημιών στις καλλιέργειές τους από τον παγετό ή από άλλα αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή αίτια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες τρέχουσες δαπάνες και

2) να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του συνόλου της τοπικής αγροτικής οικονομίας (παραγωγοί, συνεταιρισμοί, διαλογητήρια - συσκευαστήρια, μεταφορικές επιχειρήσεις, εποχικά απασχολούμενοι κ.λπ.) στην Πέλλα. 

Μετά από τον 3ήμερο παγετό λοιπόν ζητά:

1. χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων

2. την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την στήριξη του συνόλου της τοπικής αγροτικής οικονομίας

Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.