2020-05-26

Ομιλία στη Βουλή για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του Covid-19

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε σήμερα 25-5-2020 ομιλία στην Βουλή κατά την επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, τις οποίες η κυβέρνηση εισήγαγε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του νέου κορωνοϊού.

Στην ομιλία της η βουλευτής, αρχικά, επεσήμανε το γεγονός ότι ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων της ενίσχυσης των 800 ευρώ παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστος,αναφέρθηκε στον τραγέλαφο των ΚΑΔ, ενώ η απλούστερη λύση ήταν η ένταξη όλων των ΚΑΔ πλην αυτών των 4-5 (supermarket, φαρμακεία κλπ) που συνέχισαν να λειτουργούν απρόσκοπτα κατά την διάρκεια της κρίσης, στηλίτευσε το φιάσκοτης εικονικής τηλεκατάρτισης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με διάφορα τερτίπια εκ των υστέρων άφησε εκτός της ενίσχυσης των 800 ευρώ τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η οικονομική τους δραστηριότητα είχε δεχθεί ένα αποφασιστικό και καθολικό πλήγμα.

Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη καταλόγισε στην κυβέρνηση πως με πρόσχημα το «άνοιγμα της αγοράς», που στην πραγματικότητα δε συνέβη τον Μάιο, στέρησε από τους ελεύθερους επαγγελματίες το δεύτερο 800άρι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να εισπράξουν,αφήνοντάς τους περισσότερους με συνολικά 800 ευρώ για τρεις μήνες, αναφέροντας πως «για αυτήν την απαράδεκτη πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά επιλογή η κυβέρνηση θα παραμείνει υπόδικη στην συνείδηση 1.000.000 επαγγελματιών που συνεισφέρουν στο μισό ΑΕΠ της χώρας».

Η βουλευτής δεν παρέλειψε να σχολιάσει το τέχνασμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και της μετατροπής της σε «κρατικά εγγυημένο» δάνειο, στο οποίο, μέχρι στιγμής, έχουν αποκτήσει πρόσβαση μόλις 8.000 από τους 150.000 συνολικά που έκαναν αίτηση και στην καταστροφική από την κυβέρνηση διαχείριση των επιταγών,ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας χαρακτηριστικά « Σήμερα άνοιξε η εστίαση μετά από δύο μήνες ενός απόλυτου, καθολικού , καταστροφικούlockdown που κατέστρεψε την οικονομία, έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής 1.000.000 οικογένειες, κατέστρεψε ολοσχερώς τους επαγγελματίες και έφερε τον μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις για να παριστάνει ο πρωθυπουργός το Αρχηγόπουλο με την αγαστή συνεργασία των καναλιών που χρυσοπληρώνουμε και το κυριότερο θα προσφύγουμε σε λίγο για βοήθεια στην Μέρκελ για να μπούμε σε ένα καινούριο κύκλο μνημονίων».

Ολόκληρο το κείμενο της Ομιλίας:

«Σε ότι αφορά γενικά την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, εταιρειών κλπ αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι πρόκειται για ένα μέτρο, του οποίου το σύνολο των δικαιούχων ακόμη αναζητείται.Στις 18-3-2020 ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του εξήγγειλε την καθολική ενίσχυση όλων αυτών των κατηγοριών με 800 ευρώ και μάλιστα πριν το Πάσχα, χωρίς να αναφερθεί σε αναδρομικά κριτήρια.

Στην πορεία, και αυτό καταδεικνύει την προχειρότητα του εγχειρήματος, αρχίσαμε να εξειδικεύουμε τον όρο «καθολική ενίσχυση».

Κάθε λίγο και λιγάκι κατόπιν διαμαρτυριών μας και μετά την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων άρχισαν να προστίθενται και νέοι ΚΑΔ λες και δεν υπήρχε η απλούστατη λύση ότι την πενιχρή αυτή ενίσχυση μπορούσαν να την λάβουν όλοι πλην αυτών που η οικονομική δραστηριότητα λειτουργούσε απρόσκοπτα κατά την διάρκεια της κρίσης δηλαδή τα supermarket, τα μανάβικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία, τα ψιλικατζίδικα. Όλοι οι άλλοι είναι πληττόμενοι κλάδοι.

Αντ' αυτού, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο να ανακαλύπτουμε διαρκώς ΚΑΔ, αλλά να έχουν ξεχαστεί κυριολεκτικά χιλιάδες εργαζόμενοι στην πολιτιστική βιομηχανία καθώς και εργαζόμενοι σε πολλούς ακόμη κλάδους. Το αποκορύφωμα μάλιστα ήταν ότι περίπου 200.000 επιστήμονες, ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι σύρθηκαν σε μια εξευτελιστική διαδικασία εικονικής τηλεκατάρτισης και μάλιστα με 600 ευρώ, με την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τον Μάιο θα έπαιρναν όλοι οι πληττόμενοι άλλα 800 ευρώ, καλύπτοντας έτσι συνολικά τους 3 μήνες της βαθιάς κρίσης.

Πάμε να δούμε όμως πως εξελίχθηκε η μεγαλύτερη εξαπάτηση της μεσαίας τάξης από την μεταπολίτευση και μετά. Και πως η Ελλάδα έγινε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης, η οποία όχι μόνο δεν αναπλήρωσε τουλάχιστον το 80% των αναλογούντων στο τρίμηνο εσόδων των επαγγελματιών, αλλά εκ των υστέρων, τροποποιώντας τα κριτήρια λήψης του επιδόματος, εξαίρεσε με διάφορα τερτίπια περίπου τους μισούς δικαιούχους.

Πρώτον Ουδείς -πλην ελαχίστων επαγγελματιών-έλαβε χρήματα πριν το Πάσχα

Δεύτερον Ακόμη και την εβδομάδα αυτή που διανύουμε επίκειται πληρωμή κάποιων ελαχίστων, που δήθεν ελέγχονται και τώρα ολοκληρώθηκε ο έλεγχός τους.

Η κυβέρνηση αντί να σταθεί στο πλευρό των μικρομεσαίων κατάφερε να τους προσφέρει ΈΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.

Φτάνουμε στον Μάιο όπου η κυβέρνηση αίφνης ισχυρίστηκε ότι «άνοιξε η αγορά». Με βάση αυτό το αβάσιμο σκεπτικό, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το άνοιγμα κουρείων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής δεν συνιστά πραγματικό άνοιγμα της αγοράς σε μια τρομοκρατημένη κοινωνία, πάτησε πάνω σε αυτή την παραδοχή και έκοψε το υπεσχημένο νέο 800άρι στους πάντες.

Και έκανε αυτή την τραγική επιλογή όταν θεωρεί πληττόμενο κλάδο τις εταιρείες courier και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που ανέλαβαν την αγιογράφησή της, έναντι 53 συνολικά εκατομμυρίων ως σήμερα.

Για αυτή λοιπόν την αντιαισθητική πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά επιλογή η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει υπόδικη στην συνείδηση 1.000.000 επαγγελματιών που συνεισφέρουν στο μισό ΑΕΠ της χώρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την απάντηση σε αυτή την χυδαιότητα την έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας με το πρόγραμμά του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» προτείνοντας την εμπροσθοβαρή και με διάρκεια αρκετών μηνών ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με αντικειμενικά κριτήρια.

Το πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» δεν ήταν ένα πυροτέχνημα. Στηρίχθηκε στο ταμείο που σας παραδώσαμε στις 7 Ιουλίου και στα 12-14 δις που εισέρρευσαν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τραπεζικό σύστημα και ήταν και είναι η μόνη ρεαλιστική και με ηθικό πρόσημο πρόταση αποτροπής της οικονομικής κατάρρευσης για τους επόμενους 12 μήνες και μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Οι δικές σας αποφάσεις όπως αποτυπώνονται στις ΠΝΠ που συζητάμε σήμερα δεν είναι ρεαλιστικές, ούτε ηθικές. Είναι σουρεαλιστικές και ανήθικες.

Γιατί εσείς συνειδητά εγκαταλείψατε τους μικρομεσαίους και το δικό σας πρόγραμμα των 24 δις αφορά ως τον Σεπτέμβριο, μόνο κατά το 1/3 δηλαδή ως τα 8 δις την μικρή και μεσαία οικονομία. Τα 2/3 τα φυλάτε για να κάνουν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι φίλοι σας την κρίση ευκαιρία.

Γιατί πάντα αυτό κάνετε. Ιδιωτικοποιείτε τα κέρδη και κοινωνικοποιείτε τις ζημιές.

Κορυφαία απόδειξη του ανήθικου υποβάθρου της στρατηγικής σας είναι το τέχνασμα της επιστρεπτέας προκαταβολής όχι απευθείας στις επιχειρήσεις αλλά με την μορφή δανεισμού υπό κρατική εγγύηση από τις τράπεζες, που τις έχουμε σώσει τρεις φορές ως τώρα. Κι αν πραγματικά μπορούσατε από αύριο θα τις αναθέτατε το σύνολο των εργασιών του δημοσίου.

150.000 περίπου επαγγελματίες έκαναν αίτηση- από τους οποίους εξαιρέσατε την μεγαλύτερη πλειοψηφία τους αυτοαπασχολούμενους που δεν απασχολούν υπαλλήλους - και 8.000 περίπου απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό το χρηματοπιστωτικό εργαλείο.

Γιατί τι σκεφτήκατε; Να λέτε από τα κανάλια ότι δίνετε κρατική εγγύηση και οι διαμεσολαβήτριες τράπεζες να σας θεωρούν τόσο αφερέγγυους εγγυητές ώστε να ζητούν από τους αιτούντες προσωπικές εγγυήσεις στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους, αλλά και αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, όπως την παραμικρή εγγραφή στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.

Βοά ο επιχειρηματικός κόσμος ότι τα 16 εκατομμύρια από τα 24 δις θα καταλήξουν χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών και στα ταμεία εταιρειών μεγάλου μεγέθους.

Ακόμη και το θέμα των επιταγών το χειριστήκατε με τρόπο που διαλύει την σχέση των εισαγωγέων με τους προμηθευτές εξωτερικού αλλά και το σύνολο της αγοράς χοντρικής γενικά.

Κατ' εξακολούθηση σας επισημαίνουν το πρόβλημα οι Ομοσπονδίες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Αλλά εσείς ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε.

Θέλετε να υπαλληλοποιήσετε το σύνολο των επαγγελματοβιοτεχνών και να τους παραδώσετε στα χέρια 10 ή 20 τεραστίων πολυεθνικών αλυσίδων. Με αναγκάζετε να πω εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο ότι όπως αποδείχτηκε ο πιο φονικός ιός το 2020 δεν θα είναι ο κορωνοϊός αλλά ο νεοφιλελεύθερος κυβερνοϊός.

Κοιτάξτε, σήμερα άνοιξε η εστίαση και είναι όλοι έξω παντού χωρίς κανένα απολύτως μέσο προστασίας σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Καταστρέψατε την οικονομία με αυτό το απόλυτο, βαθύ, καθολικό lockdown που επιβάλατε για 2 μήνες, έχετε φέρει στο χείλος της καταστροφής 1.000.000 οικογένειες, καταστρέψατε ολοσχερώς τους επαγγελματίες και με πρόσχημα τον κορωνοϊό φέρνετε τον μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις για να παριστάνει ο πρωθυπουργός το αρχηγόπουλο με την αγαστή συνεργασία των καναλιών που χρυσοπληρώνουμε και το κυριότερο θα προσφύγουμε σε λίγο για βοήθεια στην Μέρκελ για να μπούμε σε ένα καινούριο κύκλο μνημονίων.

Η μόνη σωτηρία που υπάρχει κύριε Υπουργέ είναι η ορθή κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές, όποτε επιλέξετε να τις κάνετε.

Μου θυμίζετε τις εγγυήσεις των αυτοκινήτων που λένε 4 χρόνια ή αλλιώς 60.000 χιλιόμετρα. Όποιο έρθει πρώτο.

Και το ερώτημα που βασανίζει την κοινωνία είναι: εκλογές θα κάνετε όταν αποπληρώσετε τα γραμμάτια στους χρηματοδότες σας ή όταν μας ξεκάνετε».