Θεοδώρα Τζάκρη: Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να στηριχθούν με ψίχουλα

2020-05-20

Κατάθεση νέας Ερώτησης στη Βουλή για την στήριξη του αγροκτηνοτροφικού τομέα

Ο πρωτογενής τομέας σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες της Ευρώπης αποδεδειγμένα αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και για να στηριχτεί μεταξύ άλλων διατίθενται προς το παρόν χρηματοδοτικοί πόροι που ανέρχονται σε περίπου 200 εκ. €. Με δεδομένο ότι στον τομέα μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόλις 48 εκ. € για τη στήριξη της αλιείας, της ανθοκομίας και της κτηνοτροφίας, η κ. Τζάκρη υπέβαλε νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν 31 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία τον ρωτούν για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου όπου θα εξειδικεύονται συνολικά τα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα καθώς και για τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται και θα γίνει και στο μέλλον η επιλογή και το ύψος ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων του πρωτογενή τομέα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

Ο πρωτογενής τομέας σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες της Ευρώπης αποδεδειγμένα αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων η έλλειψη στο εργατικό δυναμικό συγκομιδής, η μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων, οι απαιτήσεις για επιπλέον απολύμανση των προϊόντων έχει οδηγήσει τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα σε απόγνωση.

Για να ενισχυθεί αυτός ο σημαντικός τομέας έχουν ανακοινωθεί μέτρα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τέτοια μέτρα αφορούν:

  • Στην τροποποίηση του κανονισμού 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία ειδικού Μέτρου στη βάση του οποίου θα χορηγηθούν 5.000 ευρώ στους αγρότες- φυσικά πρόσωπα και τα 50.000 για τις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 48 εκ. € και θα προκύψει από μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα ή κατάργηση Μέτρων του τρέχοντος Προγράμματος.
  • Στα 150 εκ € που θα διατεθούν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.
  • Σε μια σειρά άλλων μέτρων που διευκολύνουν σε διοικητικό επίπεδο τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των Μέτρων του ΠΑΑ κλπ.

Ωστόσο από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτό που συνεχώς ακούμε είναι προς το παρόν τηλεδιασκέψεις και δεσμεύσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταφραστεί στις απαραίτητες πράξεις οι οποίες θα αμβλύνουν τα προβλήματα και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα του τομέα.

Τα 15,3 εκατ. € που ανακοινώθηκαν για την αλιεία, τα 10 εκατ. € για τη στήριξη της ανθοκομίας και τα 23 εκ € για την αιγοπροβατοτροφία εκτιμώνται σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Ήδη μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι πολύ λίγες για να στηρίξουν ένα τομέα που πλήγηκε ανεπανόρθωτα την περίοδο του Πάσχα και που αναμένουμε από αυτόν να συμβάλλει στην εθνική οικονομία με την παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το κρέας, η φέτα, το γιαούρτι.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν προχωρήσει σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που θα αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα αποσπασματική διαχείριση του θέματος;

· Στη βάση ποιών αντικειμενικών και τεκμηριωμένων κριτηρίων έχει γίνει η μέχρι σήμερα επιλογή και το ύψος ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλάδων του πρωτογενή τομέα αλλά και πως θα επιλεγούν άλλοι κλάδοι που θα ακολουθήσουν;

· Σε τι στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του κανονισμού 1305/13 και ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις να χορηγηθούν άμεσα οι πόροι που θα προκύψουν προς τους πληγέντες αγρότες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»