Το χρονικό των Η1Ν1 & COVID19: Πανδημίες προς διαχείριση, τα ίδια πρόσωπα

2020-05-02

Τις τελευταίες μέρες, μετά από το νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού που ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, πολλά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν πρόσωπα και καταστάσεις, που θυμίζουν μια παρόμοια συγκυρία που έλαβε χώρα λίγο πριν το ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας. Έχουμε λοιπόν ξαναβιώσει κάτι παρόμοιο; Πώς οδηγηθήκαμε από το Μένουμε Σπίτι στο Μένουμε Ασφαλείς;

Το χρονικό

2009: Λίγους μήνες πριν την προκήρυξη εκλογών και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, μια πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά χρονικά πανδημία ήρθε στη χώρα μας. Ο λόγος για τον ιό Η1Ν1, ή αλλιώς την λεγόμενη «Πανδημία των ΜΜΕ» (καθώς τα ΜΜΕ της εποχής της έδιναν τρομαχτικές διαστάσεις). Ο επιστημονικός κόσμος είχε χωριστεί στα δύο. Από τη μια πλευρά υπήρχαν οι γιατροί που μιλούσαν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και από την άλλη εκείνοι που μιλούσαν ξεκάθαρα για παιχνίδι των φαρμακευτικών εταιριών ώστε να πουλήσουν ένα πειραματικό εμβόλιο. Τί έγινε όμως εντέλει;

Κατά τη θητεία του Δ. Αβραμόπουλου ως Υπουργού Υγείας λοιπόν, το ΚΕΛΠΝΟΟ πήρε 200 εκατ. ευρώ δάνειο, προκειμένου να προμηθευτεί 16 εκατ. δόσεις εμβολίων για την αντιμετώπιση της «πανδημίας».

16/9/2009: Υπουργική απόφαση για την παραγγελία 8 εκατ. δόσεων του εμβολίου.

1/10/2009: Υπουργική απόφαση για την παραγγελία 13 εκατ. δόσεων.

Το συνολικό κόστος ήταν στα 120 εκατ. ευρώ.

6/10/2009: Η κυβέρνηση αλλάζει και την θέση του Δ. Αβραμόπουλου παίρνει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επιθυμεί την ακύρωση των 12,3 εκατ. δόσεων των εμβολίων προκειμένου να εξασφαλιστούν 80 εκατ. ευρώ. Μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες με τις φαρμακοβιομηχανίες που ήδη είχαν παρασκευάσει τα εμβόλια, από τις 16 εκατ. δόσεις η χώρα μας κράτησε στα ψυγεία 3,636 εκατ. δόσεις, από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι 300.000. Παρόμοια ήταν και η κατάσταση με τα αντί - ιικά φάρμακα Tamiflu, για την παραγγελία των οποίων είχε δώσει 13 εκατ. ευρώ ο Δ. Αβραμόπουλος. Και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς η ζήτηση δεν ήταν μεγάλη, τα φάρμακα παρέμειναν στο στοκ, όπου φυσικά και κάποια στιγμή έληξαν.

Τα πρόσωπα

Οι φωτογραφίες που ξαναβγήκαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το επιτελείο διαχείρισης και εκείνης της κρίσης εν όψει πανδημίας. Την εποχή εκείνη ο σημερινός Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΦ, ενώ ο Σ. Τσιόδρας ήταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

COVID-19, 2020.

To χρονικό.

26/2/2020: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού φτάνει στην Ελλάδα, και σταδιακά ξεκινάει μια νέα εποχή για τα ελληνικά χρονικά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια «πανδημία των ΜΜΕ» αλλά με μια πραγματική πανδημία που ευθύνεται για πάρα πολλούς θανάτους ανά τον πλανήτη. Ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει καιρό πριν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για την διάδοση του, ωστόσο ήταν στην ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης να βρει τον τρόπο να προστατέψει την δημόσια υγεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι λοιπόν, κ κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη σταδιακά έλαβε μέτρα, που βασικός τους άξονας ήταν η ατομική ευθύνη και ο αυτοπεριορισμός στις δραστηριότητες, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα έπρεπε να ακολουθήσουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μασκών και γαντιών. Άλλωστε μέχρι και σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ, η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη πέρα από τους εργαζόμενους στην Υγεία, μόνο για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

17/3/2020: Σε δήλωση του στο Open ο Α. Γεωργιάδης είπε πως «Καταγεγραμμένες μάσκες στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 1,2 εκατ., τις οποίες δήλωσαν στην πλατφόρμα μας οι επιχειρήσεις. Αυτά τα στοιχεία πήραμε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα παραθέτουμε».

21/3/2020: Η κινέζικη εταιρία StateGrid στέλνει στην Ελλάδα 500.000 μάσκες για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της χώρας μας λόγω κορωνοϊού. Δεν είναι ήταν μόνο οι συγκεκριμένες μάσκες που εξασφάλισε το ελληνικό κράτος από δωρεές, καθώς είχε προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China, η οποία μετέφερε στην Ελλάδα από την Κίνα ως δωρεά 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό. Επίσης, 1.700.000 μάσκες που έφτασαν στην Ελλάδα, ήταν δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών.

9/4/2020: Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δηλώνει πως «Συζητήθηκε και η αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της απόστασης και της υγιεινής των χεριών.» Επιπλέον, προσέθεσε πως «η αδιάκοπη χρήση γαντιών μίας χρήσης, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά σε καλό.»

23/4/2020: Σε δήλωση του ο Α. Γεωργιάδης μας ενημερώνει για την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής μασκών για τον κορωνοϊό. «Οι μονάδες βρίσκονται στη Λάρισα και στη Θράκη και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου.»

28/4/2020: Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ μας ενημερώνει πως η κυβέρνηση βάζει πρόστιμο που ανέρχεται στα 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας όπου εκείνη είναι υποχρεωτική, δηλαδή στα νοσοκομεία, στα ταξί, στα διαγνωστικά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αυστηρή σύσταση υπάρχει για σούπερ μάρκετ, για καταστήματα τροφίμων και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα πρόσωπα

Και την συγκεκριμένη κρίση, ανάμεσα σε άλλους, καλούνται να διαχειριστούν από τις νέες θέσεις ευθύνης τους πρόσωπα που βρέθηκαν σε θέσεις «κλειδί» και στην πανδημία του 2009: Ο Σ.Τσιόδρας ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για άλλη μια φορά και ο Β. Κοντοζαμάνης ως Υφυπουργός Υγείας. Τα πράγματα όμως ούτε αυτή τη φορά μοιάζουν να είναι απλά και αθώα, καθώς τα νέα στοιχεία που εμφανίζονται θα έκαναν ακόμα και τον λιγότερο καχύποπτο να αναρωτηθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Ο Α. Νταβέλης και η LARIPLAST.

Από χθες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες μελών της οικογένειας Μητσοτάκη με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου παραγωγής των ελληνικών μασκών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του Documento «Η Ντόρα Μπακογιάννη εγκαινίασε το Κέντρο Αποκατάστασης που κατασκεύασε στη Λάρισα, ενώ δημοσιεύματα προεκλογικά τον ήθελαν να πολιτεύεται ως εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ «ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών της Θεσσαλίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, έχει εντοπιστεί σε δείπνα με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη και καλεί συχνά την Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδηλώσεις του Συνδέσμου.»

Ο Τσιόδρας και η δήλωση του για την αλλαγή της οδηγίας σχετικά με τις μάσκες

Για τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας αυτή η απότομη μεταστροφή αποδίδεται στην αλλαγή των δεδομένων. Παρ' όλα αυτά, οι οδηγίες του ΠΟΥ παραμένουν οι ίδιες για την χρήση της μάσκας.

Η επόμενη ημέρα και τα ερωτήματα

Καθώς πολλά κράτη ανά τον κόσμο ζήτησαν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η οδηγία της κυβέρνησης για πολλούς δεν φαίνεται παράλογη. Ωστόσο, η αναγκαιότητα αγοράς της με την ποινή προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης λίγες μέρες μετά από την έναρξη λειτουργίας των εργασιών του εργοστασίου του Α. Νταβέλη μας βάζει σε σκέψεις. Επίσης, σε περισσότερες σκέψεις μας βάζει ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει κάνει λόγο για διατίμηση της μάσκας, καθώς προβλέπεται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να εκτιναχθούν στα ύψη.

Ποια είναι τα αποθέματα που έχουν απομείνει από τις δωρεές; Έχουν αξιοποιηθεί όλα; Το συγκεκριμένο εργοστάσιο «στρατεύθηκε» όντως στον αγώνα της προστασίας μας από τον κορωνοϊό ή ήταν απλά ένας τρόπος να πλουτίσει ο φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη; Αφού οι κινέζικες μάσκες είναι πάρα πολύ φθηνές, εμείς γιατί δεν περιοριστήκαμε στην εισαγωγή τους; Προετοιμαζόμαστε να ξαναζήσουμε μια παρόμοια κατάσταση με το 2009 ή απλώς πρέπει απλά να «μείνουμε ασφαλείς»; Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό μόνο η επόμενη ημέρα μπορεί να μας το δείξει...

Πηγή ιστοσελίδα Speedy