Το μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής Τύπου του “κουμπάρου” Μαρινάκη, μοιράζει τις εφημερίδες όποτε θέλει! 

2020-08-03

Παλιά λέγανε ότι όποιος «έχει μπάρμπα στην Κορώνη», μπορούσε να λύνει και να δένει. Σήμερα, στην εποχή του κορωνοϊου, αν έχεις σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη και είσαι και μεγαλοπαράγοντας στην οικονομία και στον Τύπο, τότε είσαι σε θέση «να κάνεις ό,τι θέλεις», όπως το να διαθέτεις π.χ. το μονοπώλιο στη διανομή των εφημερίδων και να τις μοιράζει όποτε θέλεις.

Κι όταν μάλιστα ελέγχεις το μεγαλύτερο εναπομείναν εκδοτικό συγκρότημα της χώρας (ΝΕΑ, Βήμα, Μega κ.α.), όπως στην περίπτωση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, το να διαχειρίζεσαι μονοπωλιακά τη διανομή του έντυπου Τύπου μέσω του μοναδικού πρακτορείου διανομής στη χώρα, της εταιρίας Άργος, είναι ένα προνόμιο πολύ ισχυρό, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς κατά το δοκούν.

Δεν είναι λοιπόν εκτός πραγματικότητας οι διαμαρτυρίες που εγείρονται από άλλα εκδοτικά συγκροτήματα και αναγνώστες, ότι αυτή η μονοπωλιακή διαχείριση στη διανομή των εφημερίδων ενέχει κινδύνους για την ελευθερία του Τύπου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία να σημειωθεί κινείται στον συντηρητικό χώρο, καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στη διανομή των εφημερίδων και οι ίδιοι οι αναγνώστες πλέον θέτουν ζητήματα για την προστασία της ενημέρωσης στη χώρα. «Είναι προφανές πως οι αναγνώστες των εφημερίδων αντιλαμβάνονται περισσότερο από τους αρμοδίους την ενημέρωση ως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό και όχι ως ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα. Αντιλαμβάνονται επίσης, πως η στέρησή της προκαλεί προβληματικές συνθήκες για την ίδια τη ζωή τους, την κοινωνία και τη δημοκρατία. Αντιλαμβάνονται, τέλος, τις εφημερίδες ως κύριο φορέα της ενημέρωσης, μέσα από ρεπορτάζ και αναλύσεις που δεν μπορούν να βρουν σε άλλα μέσα» αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία και παραθέτει επιστολή αναγνώστη της που καταγγέλει ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι εφημερίδες αντί να φτάσουν στα περίπτερα το πρωί, λόγω Άργους φτάνουν το μεσημέρι...

Αναφέρει ο κ. Β.Σ.:

«Υπήρχαν δύο εταιρίες διανομής και διακίνησης εφημερίδων στη βόρεια Ελλάδα πριν ένα χρόνο περίπου. Οι δύο αυτές εταιρίες ΕΥΡΩΠΗ και ΑΡΓΟΣ τσακώθηκαν και η ΕΥΡΩΠΗ αποχώρησε. Μετά έμεινε μόνο η εταιρία ΑΡΓΟΣ. Τον τσακωμό και τη διάλυση αυτή την πλήρωσε το αναγνωστικό κοινό της βόρειας Ελλάδας. Τώρα έρχονται οι εφημερίδες εδώ μετά τις 11 η ώρα! Και τώρα έγινε 12 η ώρα, γιατί έτσι γουστάρει κάποιος. Καλά, έχουμε υπουργείο ή υφυπουργείο Τύπου; Εχουμε υπουργείο Βόρειας Ελλάδας; Εχουμε περιφερειάρχη; Εχουμε ΕΣΗΕΜΘ; Τα νέα διαβάζονται στις εφημερίδες το πρωί και όχι το μεσημέρι. Εμείς εδώ πάνω είμαστε άλλο κράτος; Ποιος κάνει κουμάντο; Ο κ. Μαρινάκης. Ανοίγουμε την τηλεόραση: Τι να δούμε. Τον κορονοϊό, την Αγια-Σοφιά και τον Ερντογάν και το Μάτι. Τις εφημερίδες πότε θα τις διαβάσουμε, το βράδυ που πάμε για ύπνο; Ας ενδιαφερθεί κάποιος επιτέλους να έρχονται οι εφημερίδες κι εδώ νωρίς όπως στην Αθήνα».

Να σημειωθεί ότι το θέμα της μονοπώλησης στη διανομή του Τύπου έχει τεθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά εκεί από πέρσι «συνεχίζουν να συνεδριάζουν για να διαπιστωθεί εάν το πρακτορείο συνεχίζει ή όχι να διανέμει σωστά -ως οφείλει- όλες τις εφημερίδες στη χώρα μας και εάν επιχειρεί να αλλάξει μονομερώς και άρα παράνομα τους όρους με τους οποίους συνεργάζεται με τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή τα αυταπόδεικτα. Και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η σύγκληση της Ολομέλειας για να εκδικαστεί η κύρια υπόθεση».

Οι αρμόδιοι προσπαθούν να αποφύγουν την επίλυσή του θέματος προφανώς διότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση με τον κουμπάρο της οικογένειας Μητσοτάκη και πετούν διαρκώς την μπάλα στην εξέδρα, μπας και σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη του αγώνα...

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Δημοκρατία»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΡΑΦΟ.