ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΝΔ. ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΛΟΥΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΚΟ;

2020-05-11

Αν έπρεπε να πάρουμε ως ανθρωπότητα ένα μάθημα, από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών - συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας του covid19 - είναι πως οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση. Να σεβόμαστε τη φύση. Δυστυχώς, όπως δείχνει το νομοσχέδιο έκτρωμα για το περιβάλλον, η κυβέρνηση σε αυτό το μάθημα έμεινε μετεξεταστέα. Με αυτήν την αντίληψη και νοοτροπία, το μότο της "μένουμε ασφαλείς", φαντάζει τραγικά ειρωνικό. Για να είμαστε πραγματικά ασφαλείς, χρειάζεται μια πολιτική για το περιβάλλον, πολύ διαφορετική από αυτήν που φαίνεται να πρεσβεύει.

Το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δια του Υπουργού Χατζηδάκη αφορά το κοινό μας σπίτι, το μέλλον των παιδιών μας! Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο έκανε την κρίση ευκαιρία, αλλά πέρασε ένα νομοσχέδιο που προσφέρει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να χτίζουν εύκολα σε δάση και αιγιαλούς, να σκάβουν και να βάζουν ανεμογεννήτριες όπου θέλουν, ενώ ξεπουλάει την ΑΔΜΗΕ, κάνει δώρα στον Ελληνικό Χρυσό και καταργεί τους δασικούς χάρτες που εδώ και 40 χρόνια ήταν στο 1% (με δεκάδες δασικές φωτιές κάθε καλοκαίρι) και εμείς καταφέραμε να διασφαλίσουμε τις καταχωρήσεις στο 44% δημιουργώντας επίσημες δασικές περιοχές.

Καταργούνται και περιοχές NATURA 2000, που προστατεύονται με ευρωπαϊκές νομοθεσίες και η άγρια φύση τους (πανίδα και χλωρίδα) που μας χαρίζουν πνεύμονες οξυγόνου και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Ανάμεσά τους κινδυνεύει και ο Ποταμός Λουδίας που σε εθνικό επίπεδο, το 1998 δημοσιεύτηκε η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση του ελληνικού κράτους για την προστασία του και την διατήρηση της περιοχής Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους. Σημαντική προστασία για τη διατήρηση τμημάτων των περιοχών αυτών, παρείχαν από την δεκαετία του 1980 τα τέσσερα Καταφύγια Άγριας Ζωής. Ένας ήρεμος και μεγάλος ποταμός της Μακεδονίας, που παρότι έχει χάσει την παλιά του φυσική μεγαλοπρέπεια, εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη της πανίδας. Τα ήρεμα νερά, η αδιάβατη βλάστηση, τα γύρω χωράφια και το μεγάλο δέλτα του ποταμού, προσφέρουν μοναδικό καταφύγιο για δεκάδες είδη πουλιών.

Το Πάικο, αν και στέκεται στη σκιά των μεγάλων ορεινών όγκων που το περιβάλλουν, ξεχωρίζει κι αυτό από το μεγάλο πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί. Στο βουνό υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο από δασικούς δρόμους και μια κοιλάδα με καλλιέργειες σχεδόν στη καρδιά του, αλλά η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα στο μεγαλύτερο μέρος του, προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία για την ανάπτυξη μιας πλούσιας άγριας ζωής.

Με το νέο νόμο-έκτρωμα όλα αυτά κινδυνεύουν από ιδιώτες και οικονομικά συμφέροντα. Καταγγέλλουμε το νομοσχέδιο έκτρωμα που ισοπεδώνει την ομορφιά της πατρίδας μας. Οι καταστροφικές πολιτικές σας στο περιβάλλον θα μας αφανίσουν. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ρουσφετολογικά.

Ακόμη και το ΤΕΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξαν την έλλειψη ασφάλειας Δικαίου.

Με τις νέες διατάξεις ανοίγει νέος κύκλος εξέτασης αντιρρήσεων για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες καθώς και εξαιρέσεων από αυτούς. Μπαίνουν μελετητές και ερευνητές από τον ιδιώτη σε περιοχές που πρέπει να προστατεύονται. Είναι έγκλημα αυτό που πρόκειται να γίνει.

Ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στην κοινωνία και στο περιβάλλον δεν υπάρχει πουθενά.

Από το γραφείο Τύπου