Το Spiegel βγάζει στη φόρα το “θέατρο”: “Η Ελλάδα δεν θα πιέσει για άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία” – Προκύπτει από τη συνομιλία Μητσοτάκη – Μάας στην Αθήνα

2020-08-26

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πιέζει για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία καταλήγει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε μια αποτίμηση των επισκέψεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα τα προηγούμενα 24ωρα.

Ειδικότερα, σε άρθρο του για την επίσκεψη του Μάας σε Ελλλάδα και Τουρκία, με στόχο την «αποκλιμάκωση» της έντασης, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Σε τελική ανάλυση, σε μια συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις».

Το Spiegel στο άρθρο του για την προσπάθεια του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ.Μάας σε Ελλλάδα και Τουρκία, με στόχο την "αποκλιμάκωση" της έντασης, κινείται καταφανώς εχθρικά έναντι της Ελλάδας, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, ρίχνουν την ευθύνη στην Αθήνα. Γράφει "πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί μια κρίση όταν κάποιος μιλά όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών; Με κάθε πρόταση του Έλληνα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πιο δυσαρεστημένος", παρουσιάζοντας διαφορετικό κλίμα για τα ελληνοτουρκικά στην Αθήνα, ανάμεσα στο Μάξιμου και το ΥΠΕΞ.

Το επίμαχο τμήμα του δημοσιεύματος:

Ο γερμανικός Τύπος παρακολούθησε στενά τις διαμεσολαβητικές επαφές του Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, την οποία χαρακτήρισε ως «δύσκολη αποστολή». «Ο Μάας ένιωσε πόσο βαθύ είναι το χάσμα» ανάμεσα στις δυο χώρες αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa σημειώνοντας πως παρότι αμφότερες οι πλευρές φάνηκαν επί της αρχής πρόθυμες για διάλογο ωστόσο δεν προανήγγειλαν συγκεκριμένες κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Ενδεικτικό του κλίματος που εισέπραξε ο Γερμανός υπουργός κατά τις επισκέψεις του είναι το tweet που ανάρτησε αργά το βράδυ της Τρίτης το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με τις δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Βερολίνο: «Η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Όποιος κινείται προς τον γκρεμό μπορεί και να πέσει σε αυτόν. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες για έναν σοβαρό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δυο χώρες διατείνονται ότι θέλουν λύση βάσει του διαλόγου. Αντί προκλήσεων θα πρέπει να επικεντρώσουμε σε λύσεις. Γι΄ αυτό πήγα σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα για να διερευνήσω αυτή την προθυμία για διάλογο».

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στις ευρωτουρκικές σχέσεις: «Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είμαστε σε σταυροδρόμι. Θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε και πάλι για κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επιλυθούν όμως επιτέλους αμφιλεγόμενα ζητήματα».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.opoligrafos.gr/politics/to-spiegel-vgazei-sti-fora-to-theatro-i-ellada-den-tha-piesei-gia-ameses-kyroseis-stin-toyrkia/