Τσίπρας: Αν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα καταρρεύσει και η αγορά

2020-06-12

Στην αγορά του Ευόσμου Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με μικρομεσαίους καταστηματάρχες και εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται από την ύφεση. «Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, δεν αντέχει άλλο», έλεγαν μεταξύ των άλλων στον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις συζητήσεις που είχε μαζί τους, τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι ΙΙ και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί κεφάλαιο κίνησης στη μικρομεσαία επιχείρηση, ενώ επανέλαβε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της. «Ακούω από την κυβέρνηση για 24 δισεκατομμύρια ευρώ, πού είναι όλα αυτά;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καταστηματάρχες του περιέγραψαν τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά με το άνοιγμα της αγοράς μετά την καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Περπατώντας στα μαγαζιά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σημείωναν πόσο «πεσμένα» είναι τα πράγματα, ενώ μιλώντας για υποσχέσεις της κυβέρνησης όπως, για παράδειγμα, τη μείωση της προκαταβολής, τα χαρακτήριζαν «κοροϊδία».

Συγκεκριμένα ένας ιδιοκτήτης καταστήματος με γυαλιά βεβαίωσε ότι κράτησε και τα 16 άτομα από το προσωπικό που εργάζονται στην επιχείρησή τους, «αλλά θέλουμε και στήριξη από το κράτος». «Αν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα καταρρεύσει η αγορά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια πελάτισσα σε κατάστημα ρούχων του είπε: «ο κόσμος έχει παρωπίδες. Ψηφίζουν αυτούς που μας έφεραν στα μνημόνια. Το ίδιο και το ίδιο. Είμαστε αγανακτισμένοι. Μαζευόμαστε και όλο για εσάς μιλάμε! Ειλικρινά δεν ξέρω και τα παιδιά μας τι θα γίνουν»

Σε ένα άλλο κατάστημα, ο ιδιοκτήτης διαμαρτυρήθηκε για το δάνειο που ενώ έχει εγκριθεί, δεν εκταμιεύεται: «Εμένα έχει εγκριθεί από την τράπεζα το δάνειο και έχει κολλήσει στο ΤΕΠΙΧ!», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δηλαδή δεν υπάρχουν τα χρήματα; Να ξέρουμε, να μη μας κοροϊδεύουν ότι υπάρχουν για να ξέρουμε να ορθοποδήσουμε μόνοι μας»

Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η ύφεση μας συνάντηση πριν τον κορονοϊό. «Κυκλοφορούσα τα Χριστούγεννα στην αγορά και μου έλεγαν οι καταστηματάρχες πως είναι τα χειρότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών. 'Ηρθαν τα νούμερα προχθές και είδαν ότι η ύφεση από τον Οκτώβρη είχε ξεκινήσει», τόνισε.

Κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Εύοσμου, εκείνος τον ευχαρίστησε για όσα έκανε για τον δήμο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και ιδίως για την στήριξη στην κατασκευή του 25ου δημοτικού σχολείου του δήμου

Τέλος μιλώντας με εκπροσώπους φορέων του εμπορικού κόσμου της περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης ζήτησαν μέριμνα στο θέμα των ενοικίων, καθώς το 60% που πρέπει να πληρώσουν παραμένει δυσβάσταχτο γι' αυτούς, αφού τα μαγαζιά είχαν κλείσει και τα έσοδα μηδενίστηκαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει εξ αρχής την εμπροσθοβαρή ενίσχυση των επιχειρήσεων και της εργασίας, δηλαδή να επιδοτούν τις επιχειρήσεις και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και μισθολογικό κόστος, και μετά την επανεκκίνηση «αυτό που προτείναμε είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση με το κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσει να ξεκινήσει και να πάρει μπρος η μηχανή».

«Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη απάτη του Μητσοτάκη»

«Το Μετρό είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη όπου περιοδεύει από το πρωί της Πέμπτης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και κατήγγειλε την κυβέρνηση που με τις αποφάσεις της «ένα έργο το οποίο θα ήταν ανάσα πνοής για την πόλη, ποιότητα ζωής για τους Θεσσαλονικείς και θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020 τελικά παίρνει παράταση συνολικά ως το 2023 και βλέπουμε». Γιατί όπως επεσήμανε χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και επιπλέον υπάρχουν φόβος για τα αρχαία που θα απομακρυνθούν για να επανατοποθετηθούν.

Ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι κάτι σπάνιο αφού όπως είπε έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με καθυστερήσεις και υπέρογκες αποζημιώσεις στους εργολάβους.

«Και το 2012-2015 το ίδιο έγινε. Και τώρα όπως βλέπουμε και αυτή η καθυστέρηση θα γίνει στην πλάτη των Θεσσαλονικέων που δεν θα έχουν μετρό αλλά θα κοστίσει και δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο» τόνισε και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος αυτής πολιτικής απόφασης.

Έκανε μάλιστα λόγο για μία απόφαση που είναι «σε βάρος του λαού και της πόλης της Θεσσαλονίκης που δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο έργο, ένα έργο πνοής. Όχι το 2024 και βλέπουμε, αλλά φέτος το 2020, όπου μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί». Αντ'αυτού όπως επεσήμανε τον τελευταίο χρόνο δεν γίνονται εργασίες για το μετρό παρά μονάχα για την απομάκρυνση των αρχαίων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη «χείριστη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς», τονίζοντας πως υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής τους «εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών και του ΟΑΣΘ με τις παλιές γνωστές αμαρτίες».

Πηγή Documento