Τσίπρας: Ανεπαρκή τα μέτρα στον τουρισμό - Aλλοπρόσαλλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

2020-06-04

Την πεποίθησή του ότι ο τουρισμός κράτησε τη χώρα όρθια στα χρόνια της κρίσης και τώρα πρέπει να υπάρξει ανταπόδοση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τους φορείς του τουριστικού κλάδου της Ρόδου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση που αντίκρισε λίγο πριν περπατώντας στους έρημους δρόμους της Ρόδου. «Σήμερα είδα μια εικόνα αποκρουστική», ανέφερε, «καταστηματάρχες μου μετέφεραν μια πολύ δραματική εικόνα. Μου μετέφεραν κυρίως αγωνία για το αν μπορέσουν να κρατηθούνε, να έχουν αυξημένο τζίρο το επόμενο διάστημα για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Διότι οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα ενοίκια τρέχουν, προκαταβολές που έχουν πληρωθεί σε επιταγές πρέπει να αποπληρωθούν το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά θέτουν μια πολύ δύσκολη εικόνα».

Κάνοντας λόγο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «διεκδικούμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων στον τουρισμό και την εστίαση. Εξέφρασε, ακόμα την άποψη ότι «το βασικό θέμα είναι το κεφάλαιο κίνησης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ρευστότητα, καθώς και το γεγονός ότι τρέχουν οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν».

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια εσείς μας στηρίξατε και βγήκαμε από τα μνημόνια, εννοώ ο τουρισμός», τόνισε και εξαπέλυσε σκληρή κριτική στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Πέραν της ατολμίας στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης, βλέπω και φαινόμενα κακής κατανόησης των προβλημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης, βλέπω αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργού Τουρισμού: τη μια να διαχωρίζει τα νησιά μας σε κατηγορίες επικινδυνότητας, την άλλη να ανακοινώνει 29 χώρες από τις οποίες θα έρχονται τουρίστες, μετά να αποκλείει κάποιες άλλες, την επόμενη ημέρα ένα άλλο υπουργείο να ανακοινώνει ότι απ' όλες τις χώρες θα δεχόμαστε».

«Νομίζω ότι χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντονισμός, συνεννόηση με τους ανθρώπους του τουρισμού και κυρίως χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίση και πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε απέναντι, να περάσουμε τον κάβο», συμπέρανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε πρόκληση τις απευθείας αναθέσεις έργων επικοινωνίας παρακάμπτοντας τον ΕΟΤ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων αναφερθήκαν στα τεράστια προβλήματα του κλάδου του τουρισμού που ουσιαστικά οδηγούν σε μια χαμένη σεζόν. Εξέφρασαν την τεράστια ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για τις ακυρώσεις και τις περιορισμένες κρατήσεις για τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Πηγή Documento